Atina na konferenciji „Sloboda nema cenu“

U Novom Sadu, 15. Novembra  2018. godine održana je VI po redu konferencija “Sloboda nema cenu“ organizovana od strane neformalne grupe mladih „Sloboda nema cenu“ uz podršku Omladinskog saveza udruženja „Omladinska prestonica Evrope Novi Sad-Opens.

Na organizovanoj panel diskusiji učesnicama i učesnicima je predstavljen rad Udruženja Atina, kroz približavnje iskustva iz prakse ko su žrtve trgovine ljudima, šta znači imati i voditi jedno licencirano sklonište za žrtve trgovine ljudima, koliko traje opravak i na koji način je moguće socijalno uključivanje žrtva trgovine ljudima. Ujedno je bilo reči o predpostavljenim trafikerima i sudskoj praksi za procesurianje ovog krivičnog dela i zaštite oštećnih, odnosno žrtava trgovine ljudima.  Navođenjem primera prakse, kako Udruženja Atina, tako i drugih učesnika i učesnica na konferenciji istakao se značaj učestvovanja svih relevantnih aktera u pravovremenom reagovanju i adekvatnoj zaštiti žrtava trgovine ljudima, ali  i rizika  ukoliko ova zaštite izostane i kako ona izgleda u praksi.

Učesnici su imali priliku i da čuje delove iz studija slučaja „Osam prica“  koje je objavilo Udruženje Atina, interpretirano od strane radijske emisije „Žene u kutiji“.

Publikaciju Osam priča možete naći putem linka: http://www.atina.org.rs/sites/default/files/3%20Osam%20pri%C4%8Da%20-%20...

Emisiju Žena u kutiji o trgovini ljudima možete slušati preko sledećeg linka: http://media.rtv.rs/sr_lat/zena-u-kutiji/41332