Žrtve trgovine ljudima govore o užasima koje su doživele

Industrija koja zarađuje 32 milijarde dolara godišnje, trgovina ljudima, je najbrže rastući zločin na svetu, prema podacima Stejt Departmenta.

Procenjuje se da su 27 miliona ljudi žrtve ovog zločina, koji uključuje i prisilu na rad ili komercijalni seks.

Žrtve se eksploatišu u različitim delovima sveta, državama u kojima vlada diktatura ili demokratija, ali mnogi aspekti njihovih užasavajućih iskustava su slični.

Ranjive žrtve, u nekom trenutku, eksploatiše neko kome veruju, i zatim im oduzima dostojanstvo i podvrgava ih užasima.

Tokom meseca podizanja svesti o trgovini ljudima, aktivisti i žrtve se nadaju da će putem pričanja ovih priča, svet doći bliže zaustavljanju ovog zločina.
 

Kambodžanska devojčica prodata zbog svoje nevinosti

Nakon što je zadužila ogromnu sumu novca od zelenaša, Kiruina majka prodala je svoju 12-ogodišnju ćerku za seks, CNN je preneo 2013. godine.

Očajna majka je pribavila i “potvrdu o nevinosti” svoje ćerke od lekara, i prodala je devojčicu čoveku koji ju je silovao u hotelu dva dana.

Nakon što je ovo preživela, Kiru je bila prodata bordelima u tri navrata, i konačno je uspela da pobegne u sigurnu kuću kada je saznala da njena majka planira da je pošalje na 6 meseci da radi kao prostitutka.

Kambodža ima rang 2 na listi trgovine ljudima Stejt Departmenta, što znači da ova država ima “veoma značajan” broj žrtava trgovine ljudima, i da vlada nije obezbedila dokaze o pojačanim naporima u borbi protiv ovog zločina.

Kako pomoći: Ćerke Kambodže obezbeđuje žrtvama seksualne eksploatacije socijalne i psihološke usluge, i nudi im mogućnost zaposlenja u jednoj od svojih osam preduzeća fer trgovine. Saznajte više o organizaciji i načinima na koje možete da se uključite ovde.
 

Zlostavljana američka tinejdžerka prisiljena od strane makroa

Tesa je bila seksualno zlostavljana od strane svog oca prvi put kada je imala 7 godina. Njena majka, zavisnica od droge, bila je previše zaokupljena svojim problemima da bi se umešala, navodi neprofitna organizacija Nisu Za Prodaju, grupa koja podržava žrtve seksualne eksploatacije.

Kada je Tesa bila učenica druge godine srednje škole, upoznala je Džareda, za koga nije znala da je makro.

On ju je obasipao poklonima, izvodio na sastanke, i često je podsećao da niko drugi ne bi mogao da je voli, zato što je “oštećena”.

Džared je ubrzo ubedio Tesu da prodaje svoje telo za seks, i napadao bi je i uskraćivao joj hranu ukoliko ne bi ispunila svoju kvotu. Zadržavao je sav novac koji je zarađivala za sebe, i primorao je da istetovira njegovo ime na svom vratu.

Tesa je na kraju uspela da pobegne, i našla utočište u Nisu Za Prodaju. Njena priča je podsetnik da seksualna eksploatacija cveta u SAD-u, gde je po proceni 100.000 dece žrtava seksualne eksploatacije, prema navodima ECPAT-USA, neprofitne organizacije koja se bori protiv seksualne eksploatacije dece.

Kako pomoći: Organizacija Nisu Za Prodaju, koja se nalazi u San Francisku, obezbeđuje žrtvama trgovine ljudima, i osobama koje žive u zajednicama u riziku, sklonište, zdravstvenu zaštitu, i pravne usluge. Nakon što prođu početnu fazu oporavka, grupa pomaže svojim korisnicima da završe obrazovanje, i nađu poslovne ponude. Saznajte više o organizaciji i načinima na koje možete da se uključite ovde.
 

Mladić eksploatisan od strane rođaka u peruanskoj trgovini zlatom

Oskar je bio ushićen kada ga je rođak pozvao da radi u rudnicima u Madre de Dios, gde bi nadoknadu primao u “grumenju zlata”, kako navodi In Sight Crime.

Nakon što je pet dana rekom putovao do jugoistočne regije Amazona, 16-ogodišnji mladić bio je šokiran kada je saznao da ga je rođak prodao rudniku, i da će morati da radi 90 dana, prevozeći kolica napunjena kamenjem i peskom, kako bi otplatio naknadu svog rođaka.

Ilegalni rudnici zlata u Peruu donose oko 3 milijarde dolara godišnje, više nego zloglasna trgovina drogom u ovoj zemlji.

Dve nedelje nakon što je počeo da radi, Oskar je dobio malariju i ostavljen je da umre. Drugi robovi održavali su ga u životu, tako što su delili sa njim svoje skromne porcije hrane.

Tinejdžer je na kraju radio punih osam meseci do kraja “ugovora”, pre nego što mu je bilo dozvoljeno da ode, i dato mu 10 grama zlata, koje je prodao za 115 dolara.

Ali, nakon toga, Oskar je dobio žutu groznicu, i pozajmio je pare od svoje majke kako bi platio bolničke troškove. Kasnije se vratio na rad u džunglu, da bi otplatio svoj dug.

Kako pomoći: Kampanja Plavo Srce bori se protiv trgovine ljudima i podržava žrtve. Peru, u kom je prijavljeno više od 1.500 slučajeva trgovine ljudima između 2007. i 2013. godine, pridružio se prošle godine inicijativi. Saznajte više o organizaciji i načinima na koje možete da se uključite ovde.
 

Siromašan indijski par prodao ćerku u ropstvo

Indija je najveći svetski izvoznik čaja, ali radnici su toliko loše plaćeni da su farme plodno tle za trgovce ljudima u potrazi za robovima.

Elejnini osiromašeni roditelji zarađivali su branjem čaja standardnih 12 penija na sat (18 centi) tokom sezone. Kada je bašta zatvorena, a trgovac prišao roditeljima 14-ogodišnje devojke tvrdeći da će “promeniti” njihove živote, lako su pristali da pošalju svoju ćerku sa njim, izvestio je Gardijan prošle godine.

Devojci je obećano 1.500 rupija mesečno. Umesto toga, četiri godine je provela zarobljena u kući svog trgovca, gde je posao započinjala u 4 ujutru, često bila silovana, i nije joj bilo dozvoljeno da napusti kuću ili kontaktira svoju porodicu.

Elejna je konačno uspela da se oslobodi, nakon što je bila prodata novom vlasniku, koji se sažalio nad devojkom i poslao je kući.

Stručnjaci kažu da samo u Delhiju ima oko 100.000 devojčica od 12 godina starosti koje su, kao Elejna, trafikovane u svrhu pomoći u kućama.

Kako pomoći: Destiny Rescue rehabilituje i osnažuje decu koja su trafikovana u Indiji, Kambodži, Laosu, i Mjanmaru, i štiti potencijalne žrtve u riziku putem svojih programa prevencije. Saznajte više o organizaciji i načinima na koje možete da se uključite ovde.

Stariji čovek namamio tinejdžera u tajlandski logor u džungli

Abdurahim (18), iz severnog Bangladeša, želeo je da pronađe posao, i obradovao se kada mu je stariji čovek ponudio priliku da zarađuje oko 6 dolara na sat, prenosi BBC.

Čovek je odveo tinejdžera u Koks Bazar, ribarsku luku, gde je odmah bio vezan i drogiran. 

Abdurahim se probudio na brodu, gde je proveo oko nedelju dana na moru, bio više puta prebijan, i na kraju se usidrio na tajlandskoj obali.

Tajland ima rang 3 na listi Stejt Departmenta, što znači da vlada nije usvojila minimalne standarde u borbi protiv trgovine ljudima, i nema nikakvih naznaka da to planira da uradi. Korumpirani službenici na graničnim prelazima pomažu da se olakša trgovanje žrtvama između Tajlanda i susednih zemalja, uključujući i Burmu i Kambodžu.

Abdurahim je konačno odveden u skriveni logor u džungli, gde je bio lišen hrane i preživeo jedući lišće
Oslobođen je samo zato što je Manit Pijenton, lokalni šef okruga, posvetio svoj rad borbi protiv trgovine ljudima.

Kako pomoći: Za manje od tri godine, the Exodus Road je spasao 326 robova u Indiji, Jugoistočnoj Aziji, i SAD-u, uz pomoć svojih istražnih timova i strateških partnerstava sa lokalnim vlastima. Saznajte više o organizaciji i načinima na koje možete da se uključite ovde.

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:
http://www.huffingtonpost.com/2015/01/08/human-trafficking-victims_n_6425520.html