Drastično raste broj optužnica i osuda protiv maloletnika

Među tinejdžerima silovatelji, trgovci ljudima, teški narkomani

Maloletnici Opljačkali prodavnicu", „...opljačkali pumpu", „...pretukli ženu u Novom Sadu", „...pretukli čoveka iz obesti"... Iz dana u dan množe se naslovi iz kojih izvire nezadovoljstvo, bes i agresija mladih prestupnika iz „ipsilon gene- racije". Samo za poslednjih pet godina, broj optužnica protiv mlađih od 18 porastao je za više od 600, a broj osudavećijeza400!

Alarmantni podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je lane optuženo 2.946, a osuđeno 2.302 tinejdžera. Više od polovine go- njeno je zbog sitnih i krupnih krađa, ali 14 njih je ubilo čoveka, oko 350 nanelo je drugima telesne povrede, počinili su na desetine silo- vanja, obljuba nad decom ili nemoćnim licem, nedozvoljene polne radnje, a 50 je osuđeno za nasilje u porodici. Dvoje maloletnika je uhvaćeno u trgovini ljudima. 

- Broj maloletnika koji stižu kod nas u drastičnom je porastu od 2008. Dok ih je 2006. bilo šezdesetak, lane je došlo 106, i polako idemo ka dupliranju broja - kaže Živica Pavlović, psiholog u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu.

Najmlađi „domac" u ovom trenutku ima 14, a najstariji 21 godinu. Dolaze im deca koja bukvalno od svoje sedme godine vrše krivična dela. I dok je nekad ovde pristizalo više onih čiji je „pot- pis" ostajao iza krađa, sad je sve više nasilnika i narkomana. 

- Ranije, kad dođe dete ko- je uživa marihuanu, to je za sve bio šok. Sada imamo ozbiljne zavisnike. Pre su, bez obzira na to koje delo počine, imali poštovanje prema autoritetu i držali su reč. Sada toga nema. Među pridošlicama ima nešto više srednjoškolaca nego pre - dodaje Pavlovićeva.

Ona, međutim, ne misli da je bahatiji odnos prema okolini greška mladih, već greška društva. Kaže, nisu se promenila deca već klima u Srbiji i model vaspitanja. Mladi žele da im budu jasno postavljene granice, a savremeni modeli vaspitavanja daju im previše slobode. 

- Deca već dugo odrastaju u košmarima tranzicije, zbog čega rastu sve vrste društve- ne patologije, a ne samo maloletnički kriminal. Razoren je jedan sistem vrednosti, a nije izgrađen novi, egzistencija nam je svima u kri- zi, politika nije uspela da obezbedi građanima posao i pristojan život, porodica je razorena, poljuljan je autoritet roditelja. Sve se to odražava na tinejdžere, kao najranjiviju kategoriju koja je jednom nogom u detinjstvu a drugom među odraslima - kaže prof. dr Ljubiša Despotović, sociolog politike.

Isfrustriranost mladih dovodi do povećane agresije prema najbližima, a to su vršnjaci. Zato je maloletničko nasilje sve brutalnije. Na to dodatno utiču i neselektivno preuzeti modeli sa Zapada, i ideologija koja propagira „usamljene, razglavljene pojedince".

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ
Izvor: Novosti