Krijumčari ‘zaradili 3 miliona dolara’ na brodu za Italiju

Policija u Italiji veruje da su krijumčari zaradili oko 3 miliona dolara (1.9 miliona funti; 2.5 miliona eura) od 359 ilegalnih migranata pronađenih napuštenih na teretnom brodu u Sredozemnom moru.

Ezadin je odvučen u italijansku luku Korijano Kalabro, nakon što ga je u petak pronašla obalska straža.

Čini se da je većina migranata na brodu iz Sirije, u drugom takvom slučaju povezanom sa teretnim brodom ove nedelje.

Oba broda su, navodno, krenula iz Turske, što je izmena libanske trase kojoj su inače obično naklonjene bande.

Šef policije u provinciji Kozenca, Luiđi Liguori, kaže da je svaki migrant platio između 4.000 i 8.000 dolara da bi se ukrcao na brod.

Policajci kažu da su krijumčari nosili kapuljače, i zaključali migrante u brodskom skladištu pre nego što su, očigledno, napustili brod na čamcu za spasavanje.

U prethodnom slučaju, u utorak, pripadnici italijanske obalske straže ukrcali su se na brod Plavo Nebo M, na kom je bilo 796 migranata. 

Pošto su ga zatekli bez posade, usidrili su ga u luci Galipoli na jugu Italije.

Nova taktika krijumčara je, čini se, jednostavna i efikasna: usmeriti teretni brod prema Italiji, i pustiti da ga pokupi obalska straža, izveštava Džejms Rejnolds za BBC, iz luke Korijano Kalabro.

Ilegalne migracije u EU podstaknute su građanskim ratom u Siriji, koji je naterao ljude da traže azil u Evropi, zajedno sa ekonomskim migrantima.

Procenjuje se da je prošle godine skoro 3.500 izbeglica umrlo pokušavajući da pređe Sredozemno more, dok je 200.000 njih spaseno.
 

'Manje očajni'

Ezadin, stari brod koji plovi pod zastavom Sijere Leone, prvobitno korišćen za transport stoke, uočen je u četvrtak uveče i stigao je u italijansku luku u petak noću.

Prema rečima obalske straže i policijskih zvaničnika, putnici su u dobrom stanju, i premeštaju se u imigracione centre i hraniteljske domove širom Italije.

Gospodin Liguori kaže da nova taktika koju koriste kriminalne bande privlači dobrostojeće migrante.

"Primetili smo promenu u sastavu sirijskih izbeglica na brodu", rekao je on. "Oni su socijalno dobrostojeći. Nose kvalitetniju odeću, bolje su organizovani i, ukoliko mi dozvolite da tako kažem, manje su očajni od migranata koje obično srećemo."

Dimitris Avramopulos, komesar za migracije EU, pozvao je na “odlučnu i koordinisanu akciju širom EU" protiv krijumčara ljudima.

"Krijumčari pronalaze nove trase do Evrope, i koriste nove metode kojima eksploatišu očajne ljude", rekao je on, obećavši da će predstaviti “sveobuhvatan pristup migracijama”.

Ilegalni migranti koji stižu u EU ocenjuju se, kako bi se utvrdilo da li imaju validan razlog za dobijanje azila. Oni moraju da zadovolje vlasti dokazom da beže od progona, i da bi njihova bezbednost, ili čak život, bili ugroženi ukoliko bi bili vraćeni u državu porekla.

'Turska mafija'

Putnici sa Plavog Neba M takođe su raspoređeni po prihvatnim centrima širom Italije. 

Tomaso Tomajuolo, lokalni stanovnik u oblasti Galipolija, video je brod kada je pristao u ranim jutarnjim satima novogodišnje noći, i kasnije razgovarao sa nekima od migranata kroz kapiju lokalne škole u koju su bili smešteni.

Gospodin Tomajuolo rekao je BBC Vestima da mu je jedan sirijski migrant, koji je tražio da se njegovo ime ne pominje, rekao da je “turskoj mafiji” putovanje platio 7.000 eura za sebe, i 7.000 eura za svoju trudnu ženu.

Ovaj 35-ogodišnjak rekao je da se plaši da otkrije svoj identitet za slučaj da bude vraćen u Tursku, gde je živeo oko godinu dana.

Tečno je govorio engleski, i rekao da je ranije u nekoliko navrata živeo u Velikoj Britaniji. On i njegova žena, kako je rekao gospodinu Tomajuolou, krenuli su iz Turske 21. ili 22. decembra, započevši putovanje iz luke Mersin na manjem brodu.

On je dao gospodinu Tomajuolou fotografiju sa svog mobilnog telefona, na kojoj se vidi brodsko skladište prepuno ljudi tokom putovanja na Plavom Nebu M.

Približne trase koje su koristili brodovi:

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:
http://www.bbc.com/news/world-europe-30669136