Mediji govore i rade mnoge seksističke stvari tokom Olimpijade

NBC i Chicago Tribune našli su se na udaru zbog svog izveštavanja o Olimpijskim igrama.

Pojedini predstavnici medija koji izveštavaju sa Olimpijskih igara u Riu dokazuju da je seksizam, očigledno, još uvek aktuelan.

Olimpijada je počela u petak, ali već se dogodio niz incidenata u koje su bili uključeni NBC i Chicago Tribune.

NBC komentator Den Hiks prvi je izazvao bes u subotu kada je zasluge mađarske plivačice Katinke Hosu za obaranje svetskog rekorda na 400 metara mešovitim stilom pripisao njenom suprugu, Šejnu Tusupu. Kada je kamera uperana u Tusupa, koji je bio i Katinkin trener, komentator je rekao: “A evo i muškarca odgovornog za uspeh”. 

Korisnici Tvitera su pobesneli:

Razumem da je Tusup njen trener, ali možete to da pomenete i bez korišćenja reči ODGOVORAN. Ne smete tek tako da upotrebljavate tu reč.

@DanHicksNBC misli da žene nisu odgovorne za svoje zlatne medalje, pripisuje zasluge muževima. #everydaysexism 

Je l’ još nekome bilo neprijatno zbog vremena koje je Den Hiks proveo čestitajući njenom mužu za NjENO neverovatno dostignuće?

“Evo muškarca odgovornog za to što je pretvorio suprugu u potpuno novog plivača...” STVARNO, NBC?

Nakon što je žena osvojila zlatnu medalju, komentator je bukvalno rekao: “A, evo i muškarca odgovornog za to”, dok je kamera snimala njenog supruga/trenera.

OK, dakle Hosu (plivačica) obori svetski rekord za cele 2 sekunde, a NBC komentator to pripiše njenom suprugu i treneru. WTF? #Sexism

 

Hiks je pokušao da razjasni svoj komentar u nedelju, kada je za Associated Press rekao da se često dogodi u prenosima uživo da “se osvrnete i poželite da ste drugačije formulisali stvari.”

“Nemoguće je precizno ispričati Katinkinu priču a da se zasluga ne pripiše i Šejnu, i ja sam upravo to pokušao da uradim”, dodao je Hiks.

I Chicago Tribune se našao na udaru zbog članka i tvita o bronzanoj medalji Kori Kogdel-Anrein u trep disciplini. Tvit se više fokusirao na karijeru njenog muža Miča Anreina u NFL-u, nego na njena dostignuća.

Supruga lajnmena Chicago Bears-a osvojila je danas bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Riu 

 

Kao što Jezebel ističe, članak Tribune-a nije puno bolji. Naslov ― “Kori Kogdel, supruga lajnmena Bears-a, Miča Anreina, osvaja bronzu u Riu” ―pominje samo njeno dostignuće, ali ne kaže u kom sportu. Niti se igde u priči pominje da je to njena druga olimpijska medalja, i treći put da se takmiči na Olimpijadi.

Članak dalje nastavlja o njenom suprugu, navodeći da je defanzivac započeo drugu sezonu u timu Chicago Bears-a ali “nije mogao da napusti trening kamp da bi joj se pridružio u Riu.”

Ponovo, korisnici Tvitera su otvoreno izrazili svoj bes:

Njeno ime je Kori Kogdel. Zabijte svoj ne-toliko-suptilan seksizam tamo gde sunce ne sija @chicagotribune @CoreyCogdell 

Suprug Kori Kogdel, osvajačice olimpijske medalje, igra fudbal za Chicago Bears #FixedIt #Sexism

Ne daj Bože da njeno ime upotrebite pričajući o onome što je ONA postigla. Kori Kogdel-Anrein. Nema opravdanja za to nepoštovanje. #sexism

1. Njeno ime je Kori Kogdel 
2. Seksizam u ovom članku je užasan
3. 8. novembar će biti zabavan dan za momke

Svakodnevni seksizam na poslu. Čestitam, Kori Kogdel.

Kori Kogdel osvaja medalju u Riu, mediji to objave koristeći samo NFL statistiku njenog supruga. Ima li seksizma i u izveštavanju o Hilari?

Kori Kogdel. Njeno ime je Kori Kogdel @chicagotribune. Ona je osvojila olimpijsku bronzanu medalju u trep disciplini. #sexism

Neki ljudi branili su novine jer je to bio pokušaj lokalizovanja priče. Bez povezivanja sa timom Chicago Bears-a, Tribune verovatno ne bi ni izvestio o Kogdel-Anrein medalji na Olimpijskim igrama.

To je Chicago Tribune. Lokalizujte vesti za svoje čitaoce. #journalism101 

Autor naslova za Chicago Tribune verovatno je samo dao sve od sebe da lokalizuje priču. To nije baš najbolje prošlopic.twitter.com/QQ2nnFSDhR — Joe Buettner (@Joe_Buettner) August 7, 2016

@WillMcAvoyACN Verovatno je mogao/trebalo da lokalizuje uz pomoć “sugrađanka iz Čikaga”, pod pretpostavkom da ona živi tamo.

 

NBC je ponovo optužen za seksizam tokom prenosa gimnastičarskog takmičenja u nedelju kada je, još uvek neidentifikovani, komentator rekao da članice SAD tima izgledaju “kao da stoje na sred tržnog centra” kada ih je kamera uhvatila kako se smeju i pričaju nakon što su ostavile daleko iza sebe konkurenciju u kvalifikacionoj rundi.

Ne, NBC, te gimnastičarke ne izgledaju kao “da stoje na sred tržnog centra”. One su na Olimpijadi. 

Kao da stoje na sred tržnog centra” - NBC komentator o SAD gimnastičarkama nakon bukvalne svetske dominacije #yoursexismisshowing

@NBCOlympics lik čuje #TeamUSA gimnastičarke kako razgovaraju, kaže da izgledaju kao da “stoje na sred tržnog centra” -- Jer, to je jedino mesto na kom devojke mogu da budu? #Bye

Kao da stoje na sred tržnog centra”
...ne bi tako pričao o gimnastičarima.#TeamUSA #ArtisticGymnastics #Rio2016

UHH. “Kao da stoje na sred tržnog centra”, muški @NBCOlympics komentator govori o brbljivim SAD gimnastičarkama. #Rio2016

 

NBC nije komentarisao taj incident, koji se dogodio samo nekoliko dana nakon što je studija Cambridge University Press-a otkrila da su tokom komentarisanja sportskih dešavanja tri puta veće šanse da će muškarci biti pomenuti u sportskom kontekstu nego žene — koje se, u isto vreme, rutinski opisuju detaljima poput starosti, bračnog statusa i izgleda.

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.huffingtonpost.com/entry/rio-2016-sexism-media_us_57a840dbe4b056bad215f03c