Znakovi upozorenja za devojčice

Baš kao i Znakovi upozorenja za dečake, ovi Znakovi upozorenja za devojčice služe da osnaže i obrazuju roditelje, trenere, nastavnike i zabrinute odrasle osobe, omogućavajući im da vode otvorenije i iskrenije razgovore sa mladim devojkama o namamljujućoj prirodi industrije seks trafikinga. Razumevanjem odgovora na pitanja ‘kako’ i ‘zašto’, možemo biti upućeniji, znati na šta da obratimo pažnju, i bolje preneti ove opasnosti mladim devojkama, kako bismo ih zaštitili od ‘proizvodnog procesa’. Iako verovatno postoji mnogo veći broj, ovo su neki od najčešćih znakova upozorenja na koje treba obratiti pažnju, da bi mlada devojka bila zaštićena od postajanja žrtvom.

Kliknite ovde za PDF Znakova upozorenja. 
 

Porodični i društveni odnosi

Znak upozorenja #1: Laganje roditelja/odraslih o onlajn aktivnostima, nepoznatim brojevima na listingu telefona, ili neobjašnjenim troškovima na kreditnoj kartici

Zašto? Kada predator uspostavi kontakt sa detetom, i počne da razvija taj odnos, on manipuliše detetom kako bi ono njihovu vezu čuvalo kao tajnu. Često će dete lagati roditelje o onlajn aktivnostima, kako bi “usrećilo” novog “prijatelja”. Otvorena uključenost u društveni život deteta, i podsticanje otvorene, iskrene, i mirne komunikacije, kada su u pitanju ovakvi slučajevi, može da pomogne da mlada devojka postane bezbednija u društvenim interakcijama, kako onim onlajn, tako i lično. 

Znak upozorenja #2: Primanje čudnih poziva i poruka od stranaca na mobilnim telefonima

Zašto? Predatori će kriti svoj pravi identitet od onih sa kojima komuniciraju, i pokušaće da primoraju dete da njihov odnos ostane tajna. Zbog toga će predator zvati u čudno vreme, prikrivati svoj glas, koristiti lažno ime i zanimanje, i zvati sa mnogo različitih brojeva telefona, kako bi sprečio da mu se uđe u trag, i zaštitio svoj identitet. Važno je da roditelji pažljivo pregledaju račune dečijeg telefona, mobilnog i kućnog telefona. Ukoliko nešto deluje sumnjivo, može biti korisno da, otvoreno i iskreno, porazgovarate sa detetom i zajedno pregledate listinge.

Znak upozorenja #3: Nestajanje iz kuće u sitne sate, ili na nekoliko dana, ili pozivi roditeljima/odraslima da dođu po dete na mesta koje ono nema razloga da posećuje

Zašto? Iako ovo može delovati očigledno, obično je izgovor ili razlog za njihovo odsustvo ili lokaciju ono što treba da izazove zabrinutost. Imajte na umu da trgovci žele da prikriju aktivnosti deteta uz pomoć pretnji ili sile, što otežava proveravanje njihovog kretanja.

Znak upozorenja #4: Ulazak ili izlazak iz vozila kojim upravljaju nepoznate odrasle osobe

Zašto? Ponovo, ovo je očigledan razlog za zabrinutost, naročito ukoliko taj stariji pojedinac ili odrasla osoba nije član porodice, ili prijatelj koga poznaju odgovorne odrasle osobe. Članovi porodice i prijatelji uvek bi trebalo da komuniciraju sa roditeljima ili starateljima pre nego što povezu decu.

Znak upozorenja #5: Neobjašnjeni odnosi ili interakcije sa starijim pojedincima

Zašto? Ovaj tip odnosa očigledno je neprikladan, ali suštinska opasnost je u mogućnosti da stariji pojedinac manipuliše detetom, ili ga primorava na neželjene seksualne aktivnosti ili usluge.
 

Fizičko zdravlje

Znak upozorenja #6: Zloupotreba alkohola i droge

Zašto? Alkohol i droga su često način na koji trgovci regrutuju decu u seks industriju. Cilj je da se umanji prirodan otpor na neprirodne situacije i/ili da se žrtva učini zavisnom, kako bi sve učinila da dobije sledeći fiks. 

Znak upozorenja #7: Modrice (izazvane fizičkim ili seksualnim zlostavljanjem)

Zašto? Svi znakovi fizičkog ili seksualnog zlostavljanja veliki su razlog za zabrinutost. Odrasli bi trebalo da znaju da predatori žele anonimnost, dakle vidljive znakove zlostavljanja je možda teško identifikovati. Verovatnije je da će se dokazi o zlostavljanju ispoljiti u promenama u ponašanju ili emocijama.
 

Emocionalno zdravlje i poremećaji ponašanja

Znak upozorenja #8: Delikventsko ponašanje ili povećanje kriminalne aktivnosti

Zašto? Žrtve trgovine ljudima nisu samo prisiljene da pružaju seksualne usluge. Trgovci prisiljavaju žrtve da kradu, lažu, ili varaju, pored toga što se prodaju. Često se žrtve ne bave tim aktivnostima za sebe, već to rade za stariju, odraslu osobu.

Znak upozorenja #9: Povlačenje ili gubitak interesovanja za aktivnosti prikladne za taj uzrast

Zašto? Deca u riziku ispoljavaju nisko samopouzdanje i lošu sliku o sebi. Predatori će vrebati decu tako što će ih ubediti da su cenjena, i time ih odvući od normalnih aktivnosti i društvenih interakcija. 

Znak upozorenja #10: Izveštaji iz pouzdanih izvora koji sugerišu neprikladno ponašanje

Zašto? Upozorenja od strane drugog zabrinutog pojedinca mogu imati veliku vrednost. Treneri, nastavnici i prijatelji provode više vremena sa detetom van kuće, i mogu imati uvid u njegovo ponašanje.
 

Školska i obrazovna dostignuća

Znak upozorenja # 11: Iznenadni porast izostanaka i kašnjenja ili umanjen uspeh u školi

Zašto? Ukoliko dete ne pohađa školu, ili iznenada počne često da izostaje, verovatno je da to vreme provodi sa nekim drugim. Predatori će se truditi da odvuku decu od aktivnosti koje oni ne vole preterano, da bi ih ubedili da mnogo prijatnije aktivnosti mogu imati bez nadzora. 
 

Lični identitet i samopredstavljanje

Znak upozorenja #12: Iznenadna promena u obrascu oblačenja, lične higijene ili nege

Zašto? Ovaj znak upozorenja ne podrazumeva tipično ponašanje tinejdžerke koju zanima šminka ili lepa garderoba. Ovo je iznenadna i drastična promena u njihovom izgledu i navikama nege. Reakcije na suočavanje sa njihovom promenom izgleda će varirati, tako da je od pomoći posmatranje promena u načinu na koji reaguju.

Znak upozorenja #13: Novi "nadimak" (npr. telefonski pozivi tokom kojih stranci oslovljavaju dete drugačijim imenom.) Zašto? Predatori će ubediti decu da koriste drugačije “nadimke” ili imena od milja, kako bi prikrili svoj identitet i starost.
 

Lični predmeti

Znak upozorenja #14: Posedovanje nove odeće, mobilnih telefona, modnih detalja, i drugih skupih predmeta koji se ne mogu objasniti

Zašto? Predatori koriste poklone kao način da pridobiju poverenje i naklonost deteta. Oni detetu pružaju iluziju da im, kupujući poklone, pokazuju koliko ih vole ili koliko im je do njih stalo. Kada predator stekne poverenje i naklonost deteta, dete će lako navesti da obavlja seksualne usluge za njega i njegove prijatelje.

Znak upozorenja #15: 'Gubljenje' predmeta kao što su mobilni telefoni, kreditne kartice, i druge dragocenosti

Zašto? Konfiskovanjem ovih predmeta, trgovci će ih koristiti kao ucenu, i ubediti ili primorati dete da se povinuje njihovoj volji.
 

PRIJAVITE DOJAVU

Ukoliko verujete da ste žrtva trgovine ljudima, ili možda imate informacije o potencijalnoj situaciji trgovine, kontaktirajte Nacionalni Resurs Centar za trgovinu ljudima (NHTRC).

Najlakši i najbrži način da stupite u kontakt sa NHTRC-om je da pozovete njihovu službu telefonske pomoći na 888-3737-888. Njihovi stručnjaci su dostupni 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana godišnje da prime dojave iz bilo kog kraja zemlje, koje se tiču potencijalnih žrtava trgovine ljudima, sumnjivog ponašanja, i/ili lokacija gde se sumnja da postoji situacija trgovine. Sve dojave su anonimne. Prevodioci su dostupni.

Ukoliko ste vi, ili neko koga poznajete, u neposrednoj opasnosti, pozovite 911.

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:
http://www.operation61.org/warning-signs-girls.php