Atina: Ne objavljivati identitete seksualno zlostavljanih maloletnika

Atina: Ne objavljivati identitete seksualno zlostavljanih maloletnika

VESTI Autor:FoNet22. jul. 2021 15:19

Fotografija: https://www.dianova.org/

Prema poslednjim dostupnim podacima za Srbiju iz 2019. godine 64 odsto žrtava trgovine ljudima činile osobe mlađe od 18 godina, dok je i proteklih godina, prateći statističke podatke, situacija bila slična – oko 90 odsto njih su devojčice, navodi Jelena Hrnjak. iz nevladine organizacije Atina.

U susret 30. julu, Svetskom danu borbe protiv trgovine ljudima, Atina – Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja, objavljuje studiju slučaja o kršenju prava na privatnost i poverljivost podataka dece žrtava seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima u Srbiji: „Čovečanstvo duguje deci najbolje što ima“.

Studija je kreirana u okviru projekta „Sačuvaj privatnost – odupri se pritisku“ koji zajednički sprovode organizacije Atina, Partneri Srbija, SHARE fondacija, A11, Da se zna i Beogradska otvorena škola, uz podršku Evropske unije.

Ona je nastala iz potrebe da se prikaže život devojčice Ane, žrtve trgovine ljudima i seksualnog iskorišćavanja čiji problemi nisu nestali hapšenjem trgovca ljudima, već su se uvećali i to zbog neodgovarajućeg postupanja i izostanka postupanja nadležnih organa koji su bili dužni da ovo dete zaštite.

Poseban aspekt studije bavi se brojnim kršenjima prava ove devojčice, a naročito prava na privatnost i poverljivost podataka sa osvrtom na neprofesionalno izveštavanje pojedinih medija u Srbiji, koji su joj naneli nenadoknadivu štetu otkrivši njen identitet i iznoseći detalje o njenom seksualnom zlostavljanju, ukazuje Atina.

Studija predstavlja presek zatečenog stanja u praksi u kojem se iznova i iznova ponavljaju štetne radnje poput curenja informacija iz nadležnih institucija, kao i objavljivanja identiteta maloletnih žrtava trgovine ljudima i detalja njihovog seksualnog zlostavljanja u široj javnosti kroz medije, navde iz Atine.

Studija poziva i podseća na važnost čuvanja integriteta ličnosti deteta, ugleda, dostojanstva, prava i najboljeg interesa deteta žrtve, kao i da deca koja su iskusila nasilje ni u jednom momentu ne smeju ostati bez pravovremene, adekvatne, krivičnopravne, porodičnopravne i socijalne zaštite od nasilja, kao i od sekundarne viktimizacije, navodi se u saopštenju.

Tekst u originalu možete naći na linku: https://rs.n1info.com/vesti/atina-ne-objavljivati-identitete-seksualno-z...