Borba za dostojanstvo: Ukusnim sendvičima protiv nasilja!

Ako jednu ženu zadesi nevolja, ili neka vrsta eksploatacije i nasilja, bilo bi dobro da je u blizini neko da joj pomogne, što je u našoj praksi redak slučaj. A čini se da nema veće podrške od one da vas drugi motivišu da naučite određeni posao koji će vam doneti pristojnu platu. Jer, ne smatra se slučajno da bez ekonomske nezavisnosti nema ni osećaja slobode.

Kada se udruže pametne i dobre žene na jednom mestu postoji mogućnost da takva „ekipa“ napravi nešto novo, isplativo i ukusno. Izgleda da su se baš po toj liniji kretale žene iz NVO Atina kada su odlučile da naprave socijalno preduzeće Bagel Bejgl, i da se protiv nasilja i trgovine ljudima bore proizvodnjom vrhunskih sendviča, čiju ćete posebnost najbolje upoznati ako svratite u malu radnju u Knez Danilovoj ulici u Beogradu.

– Glavni motiv da otvorimo Bagel Bejgl preduzeće došao je iz realne potrebe da zaokružimo proces oporavka jedne osobe sa iskustvom nasilja. Shvatile smo da koliko god radili na psihološkom i obrazovnom oporavku, bez osvajanja ekonomske slobode ne možete trajno zatvoriti krug nasilja – kaže Jelena Hrnjak, programska menadžerka NVO Atina u razgovoru za sajt Poslovi.infostud.com.

Napravile ono čega nema na tržištu

Otkud ideja da organizacija Atina napravi socijalno preduzeće Bagel Bejgl i šta zapravo sve podrazumeva termin socijalno preduzetništvo?

– Atina je organizacija koja već 17 godina u Srbiji sprovodi program zaštite i socijalnog uključivanja dece i žena žrtava trgovine ljudima i svih oblika eksploatacije. U naš program su uključeni mladi, žene, deca, devojke koje su bili žrtve neke vrste eksploatacije, nasilja, trgovine ljudima. Postoji niz usluga koje se njima u okviru Atine pružaju, od sigurnog smeštaja, preko pravne i psihološke pomoći, kao i zastupanje na sudovima, jer kada je reč o nasilju žene se suočavaju sa dugogodišnjim i vrlo traumatičnim sudskim postupcima.

Takođe, s obzirom na to da radimo sa mladima koji su pripadnici osetljivih grupa i neretko nemaju rešen građansko-pravni status jer nemaju dokumenta ili su im ista oduzeta, pomažemo im da reše te statusne probleme. Tokom svih ovih godina napravili smo saradnju sa školama, zbog toga što je to neophodno kao preduslov da steknu obrazovanje kako bi mogli da budu konkurentni na tržištu rada. Osoba u krajnjem slučaju treba  da postane i ekonomski nezavisna, kako bi mogla da kontroliše svoj život i da donosi odluke koje se nje tiču. Tako da smo mi vremenom osmišljavali alternativne obrazovne programe i programe koji se odnose na njihovo zapošljavanje i postizanje ekonomske nezavisnosti. U saradnji sa privatnim sektorom sproveli smo brojne uspešne projekte – neke žene su se zaposlile, neke žene su prošle različite prakse, imale su prilike da rade u timu, ali je sve to bilo ad hoc.

Zbog toga smo u jednom trenutku odlučili da osnujemo naše preduzeće koje bi moglo da bude prvi korak ka ekonomskoj nezavisnosti za sve naše korisnice – ukoliko nemamo neku alternativu, neki obrazovni program, ili praksu, da uvek mogu kod nas da se zaposle. Takođe nama je bilo jako važno da obezbedimo održivost naših programa – programa zaštite i podrške za žene i decu žrtve trgovine ljudima. Tako da smo razmišljale šta je to što volimo da radimo – dosta stvari se vrti oko kuvanja, mi svi volimo da kuvamo, a razmišljale smo i šta je to čega nema u Srbiji, šta može da obuhvati više zanimanja u jednoj proizvodnji, jer smo hteli da se bavimo proizvodnjom i da bude nešto novo i zabavno i onda smo smislili da to bude baš ovo. I tako je nastao Bagel Bejgl koji „možda liči na još jednu radnju u kraju, ali to nije“.

Jelena Hrnjak, NVO Atina

Mesto na kojem se uči

Koliko dugo Bagel Bejgl postoji i šta su bile najveće prepreke koje trebalo preskočiti?

– Miris svežeg bejgla, cimeta i vanile i dalje se svakog jutra širi Knez Danilovom ulicom već petu godinu. Bilo je puno prepreka koje smo uspešno prevazilazile. Mi nismo znale puno o vođenju d.o.o. firme. Naša znanja ticala su se upravljanja organizacije civilnog društva, tako da smo morale puno da učimo uporedo. Zvale smo sve prijatelje, kolege u pomoć i savladavale probleme kako je vreme proticalo. Kovid je jedan od najsvežijih izazova sa kojima smo se suočile. U Kovid krizi morale smo da se prilagodimo novonastalim okolnostima, te smo uspostavile  saradnju sa kurirskim službama Wolt i Glovo, tako da sad svoj omiljeni bejgl svi koji žele mogu kupiti iz fotelje i za samo pola sata uživati u odabranom delikatesu.

Zašto ste se odlučili baš za ovaj biznis i baš za ovaj tip peciva?

– Bejgl je originalno pecivo Jevreja koji su živeli u Poljskoj, koji su nastavili da ga prave i nakon što su emigrirali u Ameriku, gde je postalo poznato i popularno. Tako u nekim delovima SAD i Velike Britanije danas bejgl ima kultni status, slično kao kod nas burek. Mi od njega pravimo ukusne sendviče, a sam proces izrade bejgla je vrlo specifičan. On se pravi od visoko-proteinskog brašna i mesi se na poseban način kako bi se razvile belančevine unutar testa, koje se ostavlja da se sjedini i poraste na rok od 12 do 18 sati na temperaturi od četiri stepena. Nakon toga se testo kuva, pa se peče, i to sve doprinosi specifičnom i karakterističnom ukusu bejgla. Od njega mi ovde u našoj proizvodnji pravimo razne sendviče, i to i slane i slatke.

Pored sendviča, u našoj radnji ručno pravimo humus i druge namaze, a ono što ne pravimo sami gledamo da nabavimo iz proverenih izvora, pa tako na primer mladi kajmak nabavljamo iz jednog seoskog domaćinstva. Tokom dugog niza godina smo pokušavali da nađemo model rada u kojem ćemo moći da praktično pomognemo tim ženama. Pokretali smo saradnju sa privatnim sektorom kako bismo našli prostor u kojem će te žene steći potrebne veštine i praksu, ali nismo uspevali da obezbedimo kontinuitet. Dakle, nedostajao nam je taj praktični segment programa i zato smo odlučili da sami osnujemo preduzeće i tako im obezbedimo mesto na kojem će moći da uče.

Iako je ova prodavnica mala, ona zahteva nekoliko različitih linija zanimanja, od pripreme hrane do vođenja posla, i omogućava sticanje važnih veština, kao što su rad u timu i prevazilaženje konflikata. Učenje obuhvata i na prvi pogled sitne detalje, kao što je rukovanje fiskalnom kasom, ali to se pokazalo kao jedna od najtraženijih veština kada tražite posao u bilo kojoj branši. I sve polaznice nauče da rukuju fiskalnom kasom za dva sata, ali ako nisu imale priliku da se susretnu sa tom operacijom, to im može stvoriti ozbiljan problem u potrazi za poslom i ekonomskom nezavisnošću.

Većina žena i sada radi

Da li su za poduhvat Bagel Bejgl potrebna znatna finansijska sredstva?

– Mi smo Bagel bejgl pokrenuli uz pomoć nemačke razvojne agencije GIZ, oni su prepoznali naš potencijal i tu veliku želju, i evo pokazalo se da nisu pogrešili. Sećam se da smo imali toliko da posao pokrenemo, kupimo osnovnu opremu i imamo tri meseca za plate i rentu. U prvoj godini Bejgl je već ušao u sistem PDVa i ostao je samoodrživ do danas. No, ja ne bih samo taj rezultat merila novčano. Jako veliki doprinos celoj stvari daje svesrdna podrška koju Atina kao organizacija u vidu različitih resursa daje Bejglu. Zajednica koja podržava Bejgl je zajednica koju je Atina negovala decenijama unazad. Zaista je presudno znanje, veštine prilagođavanja. Naravno da vam za rast trebaju sredstva i da vam to utiče i na kapacitet proizvodnje, sa druge strane ključ je u uspešnoj kombinaciji više nephodnih elemenata. Jedna od formula zaista jeste u samim ljudima, ako imate dobar tim, posvećene saradnice, pola posla je već urađeno.

Sendvici iz Bagel Bejgl

Šta pokazuju podaci NVO Atina, koliko je tačno žena prošlo kroz socijalno preduzeće Bagel Bejgl?

– Do sada su 84 devojke i žene prošle obuku za rad u ugostiteljstvu. Nakon ovog programa većina njih uspela je da se zaposli.

Da li većina žena ostane na ovom poslu, ili im je on odskočna daska da idu dalje?

– Bagel bejgl je odličan poligon za sticanje osnovnih znanja i veština za one devojke i žene koje žele da rade u industriji hrane. Mnoge žene su nakon praktičnog iskustva u Bagel bejgl radnji, nalazile super poslove na kojima su se dobro osećale i gde su videle svoju budućnost.

Da li se, sa ove distance, Bagel Bejgl pokazao kao isplativ model poslovanja?

– Bejgl je inovativno rešenje. Atina kao organizacija civilnog društva našla je način da finansira svoje usluge koje je država Srbija licencirala, ali nije preuzela obavezu njihovog finansiranja. Međutim, s obzirom da u Srbiji oblast socijalnog preduzetništva nije prepoznata posebnim zakonom, između Bagel bejgla i drugih firmi nema razlike. Svake godine mi uplaćujemo državi kroz poreze, doprinose i PDV novac od kojeg možemo da finansiramo deo svog programa, i mnogo nam je žao da iako je 2020. godine nadležne državne institucije ne uviđaju značaj ovakvog društvenog udruživanja i dugoročnog vraćanja zajednici. Osnovni cilj Bejgla nije generisanje profita za sebe već ulaganje u one kojima smo potrebni u ovom društvu, u znanja i veštine devojaka i žena sa iskustvom nasilja kako bi one mogle da idu dalje samostalno i napred. Za nas Bejgl je od nemerljivog značaja i vrednosti, on je postao prepoznatljiv brend kako u zemlji tako i u inostranstvu, kao primer obećavajuće prakse ženskog socijalnog udruživanja i preduzetništva sa etičkom misijom. Tajni sastojak našeg bejgla je borba za dostojanstvo i to ga čini neprocenjivim.

U zajednici omiljene, stalno proširuju ponudu

U šta konkretno ulažete zarađena sredstva?

U program oporavka za devojke i žene žrtve trgovine ljudima koje sprovodi organizacija Atina. U okviru tog programa devojke i žene sa ovim iskustvom mogu dobiti razumevanje, podršku, pomoć kroz terapijski rad, pomoć u rešavanju pravnih problema, mogu da dobiju bazu na osnovu koje grade dalje svoj život samostalno i po svom nahođenju.

Kako je zajednica reagovala na Bagel Bejgl i da li je eventualno bilo i nekih loših iskustava?

Fenomenalno! Beogradu je nedostajao bejgl! Mi smo zaista voljeni i uvažavani, i Bagel bejgl je divna spona saradnje i sinergije između zainteresovane zajednice, našeg komšiluka, ambasada, međunarodnih organizacija, različitih firmi koje razumeju koncept bejgla. Mi svaki trenutak koristimo da sa našom zajednicom provodimo vreme, jako ozbiljno pristupamo tim kontaktima, merimo svaku sugestiju koju dobijemo. Nismo umorne! Stalo nam je da budemo inovativne. Slušamo, ne samo da bismo čule već se i stvarno prilagodile i usavršile svoju ponudu.

Kakvi su vam dalje planovi?

Trenutno radimo na unapređenju palete ukusa. Za tri godine želimo da vidimo bejgl sa proširenim proizvodnim kapacitetima i u prodaji u super marketima, restoranima, hotelima.  Za pet godina vidimo bejgl na policama u celom regionu.

Šta biste iz raznovrsne kuhinje Bagel Bejgl posebno preporučili onima koji prvi put dolaze?

Bejgl je must, on mora da se proba! Bejgl je jedno fantastično pecivo, hrskavo spolja i mekano unutra, slasno i vredno kušanja. Nikako ne propustiti losos i krem sir od vlašca, kao ni pršut sa jajetom na oko, a kao laganu varijantu preporučujem tostiran bejgl sa krem sirom i kafom za poneti, pa pravac klupica na Tašu i pustite sva čula da uživaju.