Deca u logorima - specijal Comic Relief-a

Građanski rat u Južnom Sudanu doveo je do raseljavanja preko 1.5 miliona ljudi. Južni Sudan, najmlađa država na svetu, sada se suočava sa glađu koja bi, kako se predviđa, mogla da usmrti više od 50.000 dece.

Ovaj 1 x 60 specijal Comic Relief-a prati živote dece koja žive u privremenim kampovima u Južnom Sudanu, i izbegličkim kampovima preko granice u severnoj Ugandi, i daje srceparajući i lični uvid u njihove živote, dok oni svojim rečima pričaju svoje inspirativne, potresne priče.

Sedamnaestogodišnja Grejs, i njena četrnaestogodišnja sestra Ana, žive u Mingkaman kampu u Averialu, u Južnom Sudanu. Grejs i Ana su bile primorane da beže od kuće kako bi spasile svoje živote, i pređu reku Nil da bi došle na sigurno. One su videle ljude kako ginu svuda okolo - bilo od pucnjave, ili utapanja kada je reka postala preduboka. 

Obe devojčice sada očajnički žele da nastave svoje obrazovanje, i čvrsto veruju da je to put ka promenama u zemlji. Međutim, iako u kampu postoji osnovna škola za Anu, nema srednje škole za Grejs, i mi saznajemo na koliko smele korake je ona spremna kako bi stekla obrazovanje. Napadnuta i opljačkana tokom putovanja, ona rizikuje svoj život putujući u Keniju u potrazi za novom školom, jer je odlučna u tome da je ništa neće sprečiti da ostvari svoje planove za budućnost, i ispuni svoje snove.

 

 

 

 

 

Otac četrnaestogodišnjeg Džona poginuo je boreći se u sudanskoj vojsci. Kada se konflikt pogoršao, on i njegova majka pobegli su u izbeglički kamp u Ugandi. Program prati Džona i njegovu majku dok započinju život u kampu, primaju sledovanje hrane za mesec dana, neprehrambene artikle, kao i parcelu zemlje, i tokom perioda kada je Džonova majka primorana da se vrati u njihov dom u Džubi kako bi pronašla novac. Odvojen od svoje majke, Džon se bori da nastavi da živi kao normalno dete.

 

 

Skovija, takođe četrnaestogodišnjakinja, bila je prinuđena da pobegne iz svog pograničnog grada Nimule, nakon glasina o neizbežnom napadu pobunjenika. Nakon što su proveli dve nedelje u tranzitnom kampu bez struje, ona i njena porodica premešteni su u novo izbegličko naselje u Adjumaniju, u severnoj Ugandi, gde im je data parcela šipražja širine 30 metara, motika i mačeta, da započnu novi život. Ističući događaje iz Skovijine perspektive, dokumentarac otkriva koliko joj nedostaje dom, i koliko želi da se vrati u školu dok se prilagođava teškim uslovima života u kampu.

 

 

 

Četvoro dece u ovom dokumentarcu preživeli su stvari koje niko od nas ne može ni da zamisli. Uz vašu podršku, Comic Relief može da pomogne da se deci u kampovima pruži prilika da ponovo budu deca - da se obrazuju, igraju, da žive bez straha.

 

 

 

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde: http://truevisiontv.com/films/details/275/kids-in-camps-a-comic-relief-special