Ključne reči socijalnog preduzetništva - povezivanje, saradnja i podrška

Ključne reči socijalnog preduzetništva - povezivanje, saradnja i podrška

U našoj Bagel Bejgl radnji smo ugostile drage koleginice i kolege iz Udruženja Izbor iz Strumice u Makedoniji. Pored razmene iskustva u pružanju podrše najranjivijim u našem društvu, predstavnice UG Atine su podelile i svoje iskustvo osnivanja i vođenja socijalnog preduzeća, to jest specificno zenske preduzetnicke inicijative.

Koleginice i kolege iz Strumice, takodje su u planu imali da osnuju Bejgl socijalno preduzece u Makedoniji i najvise su ih zanimale primeri iz prakse i iskustva u vodjenju preduzeca. Posebno dragoceno je bilo iskustvo Atine o preprekama i izazovima koje sa sobom nosi upravljanje jednim ovakvim poslom, kao i nacini kako da se te prepreke prevazidju. 

Trenutno u Bagel Bejgl radnji na obuci je 7 žena  koje su korisnice UG Atina. Program ekonomskog osnazivanja žrtava trgovine ljudima je podržan od strane UN Women – agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, a uz finansijsku podršku Evropske unije, podržava jačanje institucionalnog okvira za rodnu ravnopravnost u Republici Srbiji. U okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, podržano je osam lokalnih samouprava i 16 udruženja građana da unaprede ekonomski položaj žena i podrže lokalne zajednice u ispunjavanju svojih obaveza prema rodnoj ravnopravnosti.