Najbolji način da se zaštite deca? Podržite obrazovanje

Deca u ucionici

Mesecima nakon najrazornije prirodne katastrofe u istoriji Filipina, tajfuna Haiyanvlasti su otkrile 5 devojčica starosti između 10 i 15 godina u autobusu koji je napuštao osiromašeni grad Takloban i išao put Manile. Četiri odrasle osobe, koje su tvrdile da rade za organizaciju koja pomaže žrtvama katastrofe, bile su u pratnji devojčica. Devojčice i njihovi roditelji bili su podstaknuti obećanjem o besplatnom srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju, i pristupu poslovima u inostranstvu nakon diplomiranja. Roditelji svake od devojčica potpisali su saglasnost da njihovo dete putuje sa ovim strancima. Pošto pisma nemaju nikakav pravni status, osumnjičeni trgovci ljudima su uhapšeni, a devojčice su prebačene u sklonište.

Jasan, 14-ogodišnji izbeglica iz Sirije, raseljen u grad na severu Jordana, radi 12 sati dnevno, 7 dana u nedelji, i zarađuje manje od 1 dolara po satu. Usled mučenja koje je preživeo tokom konflikta, njegov otac je paralizovan od struka nadole. Jasanova majka radi kao kućna pomoćnica da bi doprinela kućnom budžetu, ali ima bolest krvi koja je opasna po život, i može da radi samo nekoliko sati dnevno. Uz nedostatak resursa, i bez pristupa drugim ekonomskim i obrazovnim prilikama, Jasan nema izbora i mora da radi kako bi pomogao svojoj porodici da preživi.

Deca su među najranjivijom populacijom u vremenima krize i vanrednih stanja. Porodice u krizi često pribegavaju nezamislivom kada se očajnički bore za opstanak i zaštitu. U takvim situacijama, negativni mehanizmi borbe poput prisilnog dečijeg braka i dečijeg rada vide se kao jedina dostupna rešenja za nemerljiv problem.

Obrazovanje je ključni element svakog napora da se eliminišu dečije ropstvo i eksploatacija, jer nudi deci osnovu, znanje, i veštine potrebne za stvaranje budućnosti prepune mogućnosti - ne ranjivosti.

Mi znamo da obrazovanje pomaže da se deca zaštite od eksploatativnog rada, devojčice od prisilnog braka, i da može da spreči regrutovanje dece vojnika. I, zajedno sa našim partnerom A World at School, Walk Free Movement je ostvario veliki napredak pokazavši svetu direktne veze između dečijeg ropstva i nedostatka obrazovnih mogućnosti - da je obrazovanje od vitalnog značaja za sprečavanje eksploatacije dece koja žive u kriznim situacijama.

Ali, čeka nas još puno posla. U 2014. godini, samo 1% ukupne humanitarne pomoći bio je usmeren na obrazovanje, iako više od polovine dece koja ne idu u škole živi u zemljama zahvaćenim sukobima.  

Da je obrazovanje bilo dostupno devojčicama sa Filipina, nakon što je tajfun Haiyan uništio njihove škole, njihovi roditelji možda ne bi poverovali u lažno obećanje o besplatnom školovanju. Da je Jasan bio u mogućnosti da pohađa školu, možda ne bi morao da radi u eksploatativnim uslovima. Upravo iz tog razloga je osnivanje humanitarnog fonda za finansiranje obrazovanja od suštinskog značaja u naporu da deca imaju alate koji su im neophodni kako bi zaštitili sebe i obnovili svoje zajednice.

Vi imate moć da pomognete u zaštiti miliona ranjive dece širom sveta, pozivajući svetske lidere da osnuju globalni fond za obrazovanje u vanrednim stanjima. Hoćete li odvojiti trenutak da skrenete pažnju na ovu užasnu tragediju?

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.huffingtonpost.com/up-for-school-/the-best-way-to-protect-c_b_8737710.html?ir=Australia

Fotografija: Russell Watkins/Odeljenje za međunarodni razvoj Velike Britanije