Ultimativno rešenje u borbi protiv nasilja jeste postizanje ravnopravnosti

U slavu ženske snage i ženskog preduzetništva, a povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, organizovan je Bazar “Ženske inicijative u socijalnom preduzetništvu” 30. jula 2019. godine na Dorćol Platzu.

Bazar je bio prilika da se svi prisutni upoznaju sa radom ženskih inicijativa u socijalnom preduzetništvu i njihovim idejama koje su menjale lokalne zajednice širom Srbije, stvorile brojne ženske inicijative i platforme za unapređivanje položaja žena u društvu. Na Bazaru su se mogle i direktno podržati ove inicijative i preduzeća Jastrebačka priča, Centar za društveno odgovorno preduzetništvo, UG Iz Kruga, Radanska ruža, Udahni život, UŽ Etno forum, Naša kuća, Chrono Leskovac, Lužičke rukotvorine, Super bake, Mini pogon, UG Vedrina, Knitomania, Ekobag, Kobayagi, Udruženje Simeon, Domaća radinost, Sokolina Art, Dve stolice i Majstorice, Lice ulice, i Bagel Bejgl kupovinom njihovih proizvoda. Bazar je organizovan u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ceo skup održan je u prisustvu preko 500 posetilaca, a na početku događaja svim prisutnima obratila se osnivačica Atine i Bagel Bejgla Marijana Savić, čiji govor prenosimo u integralnoj verziji.

 

Dobar dan drage naše i dragi naši,

Meni je pripala ta čast da vas pozdravim u ime Atine i Bagel Bejgla.

Danas slavimo veštine, znanje i resurse žena i devojčica. Danas slavimo sve poznate i nepoznate doprinose žena, a to je, i mi svi to znamo, polovina svega što postoji na ovome svetu.
Danas slavimo žensku inicijativu, činimo je vidljivom, preduzetne žene su svuda oko nas.

Atina je već 16 godina podrška ženama da iskoriste svoje resurse, snage, veštine, prevaziđu traumu od nasilja i pobede sve stereotipe, predrasude, diskriminaciju koje im u jednoj nefer borbi društvo nameće.

Današnji dan je međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima, i on je podsetnik, ona check and balance alatka šta se uradilo do sad u borbi protiv eksploatacije, eksploatacije marginalizovanih, najsiromašnijih, diskriminisanih zbog nekog osnova kao što je polni, rodni identitet, seksualna orijentacija, pripadnost nekoj grupi, narodu….a sve u cilju prisvajanja resursa i novca i održavanja odnosa moći kako globalno, tako i u Srbiji.

Zajednički imenitelj za sve ove grupe su žene, jer i dalje su one te koje trpe najveće nasilje i najčešće budu žrtve trgovine ljudima.

Ovde smo da se podsetimo koliko je važno da se borimo za socijalna i radna prava, i njihovo bezuslovno poštovanje.

Ultimativno rešenje u borbi protiv nasilja jeste postizanje ravnopravnosti. Ravnopravnosti nema ako nema jednake raspodele političke i ekonomske moći.

 Naš Bagel Bejgl, Atinino preduzeće, jeste jedna od tih alatki u borbi za ravnopravnost. Bejgl je ne samo jedna delicija koju je Beograd morao da ima, ne samo novi prostor za žene da prepoznaju svoje snage i povrate ekonomsku slobodu, već još jedan prostor za Atinu da bude snažnija, nezavisna i ravnopravna u zagovaračkoj ulozi i društvenoj nefer utakmici koju nam naše vlade sve vreme nameću.

Odabrali smo na današnji dan da slavimo žensku inicijativu, da slavimo ženski doprinos ovoj našoj zajedničkoj borbi za fer utakmice. Žene preduzetnice, ženske inicijative u socijalnom preduzetništvu, žene aktivne u svojim zajednicama, tri put više snage, znanja i volje uloženog u odnosu na bilo koji drugi posao iako su zakoni isti za sve. Uspešna ženska inicijativa je kao jedan dragulj u ovoj, ali i jedna subverzivna aktivnost koja će dovesti do promene. Jednako društvo za sve. Ultimativni cilj.

Više slika sa događaja možete pogledati putem linka: http://www.atina.org.rs/sr/atina-bazar-%C5%BEenske-inicijative-u-socijal...

Naslovna fotografija: Jakov Simović

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenih nacija, ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija. Projekat je deo inicijative za podršku ženskom preduzetništvu, ženama u ruralnim područjima, smanjenje diskriminacije na tržištu rada i prilikom zapošljavanja i podsticanje dijaloga o značaju ekonomskog osnaživanja žena i razmene znanja i informacija među ženama preduzetnicama.