ATINA Bazar - Ženske inicijative u socijalnom preduzetništvu

Fotografije: Jakov Simović 

Udruženje građana “Atina” organizovalo je u utorak, 30. jula 2019. godine, na dan kada se obeležava i Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, u Dorćol Platzu u Beogradu, “bazar ženskog preduzetništva” na kojem su predstavljene ženske inicijative u socijalnom preduzetništvu. Bazar je održan u okviru projekta "Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji Atina izvodi uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), i koji finansira Evropska unija. Ovaj događaj okupio je veliki broj naših partnera, aktivnih u borbi protiv trgovine ljudima, pružanja podrške žrtvama, zaštiti ljudskih prava, razvoju socijalnog preduzetništva, te drugih srodnih oblasti. Nakon svečanog otvaranja, pozdravne govore prisutnima su uputile direktorka Atine, Marijana Savić, i Natalija Ostojić iz UN Women-a. One su istakle značaj ženskog socijalnog preduzetništva kako u borbi protiv različitih vidova eksploatacije žena, tako i uopšte u zalaganju za rodnu ravnopravnost i sveukupno unapređenje položaja žena u savremenom svetu. Direktorka Savić je podsetila i na činjenicu da su polovinu svega što postoji na svetu stvorile žene, bilo poznate ili nepoznate i da se ovim događajem proslavljaju sva ta njihova pojedinačna zalaganja za pravedniji svet.

Nakon uvodnih reči, održana je i panel diskusija o ženskom socijalnom preduzetništvu. Na njoj su govorile Dragana Tomić Pilipović iz Centra za društveno odgovorno preduzetništvo, Snežana Mađerčić, predstavnica organizacije Iz Kruga…, Slobodnaka Pavlović iz Radanske ruže, Ljiljana Gusić iz Udahni život, Jelena Radojković iz udruženja žena Etno forum, kao i predstavnica UG Atina, Jelena Hrnjak. Na panelu je bilo reči o opštem značaju ženskih inicijativa u socijalnom preduzetništvu, ali njegove učesnice podelile su i sopstvena iskustva u kreiranju i vođenju socijalno odgovornih biznisa, i govorile o pojedinačnim izazovima sa kojima su se u svom radu susretale.  Nakon ovog inspirativnog razgovora, usledio je neformalni deo večeri u kojem je nastupala poznata stend-up umetnica Sandra Silađev Dinja, kao i muzički sastav Wonder Street Quartet.

Bazar je inače bio prilika da se sretnu i široj publici predstave i brojne druge inicijative koje u svom fokusu imaju žensko preduzetništvo. Tako si prisutni imali priliku da vide, probaju ili kupe i ono što prave i proizvode Super bake, Lužničke rukotvorine, Naša kuća, Chrono, Mini pogon, Vedrina Polimlja, Knitomanija, Ekobag, Kobayagi, Domaća radinost VRMDŽA, Sokolina art, Dve stolice i majstorice, Liceulice, kao i Atinina Bagel Bejlg radnja. Proizvodi i predmeti koje izrađuju ove organizovane žene su raznoliki, od rukotvorina i predmeta za kuću, dekorativnih i odevnih predmeta, do zdrave hrane, meda i drugih domaćih proizvoda namenjenih ishrani. Svi ovi proizvodi bili su izloženi na 19 štandova i prisutni učesnici  i ostali gosti mogli su da ih razgledaju, isprobaju, degustiraju, ili kupe čitavo veče.

Povod da se bazar održi baš ovog datuma, bio je, dakle, i Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Atina se već 16 godina aktivno bori protiv ove kriminalne delatnosti i  pruža različite vidove podrške žrtvama. Zbog toga je među prisutnima na bazaru bio i značajan broj onih organizacija i institucija koji sudeluju u ovoj borbi i sa kojima Atina u ooj oblasti od samog početka ostvaruje blisku saradnju. Jedan od važnih segmenata podrške žrtvama trgovine ljudima jeste i njihovo ekonomsko osnaživanje, koje je inače prepoznato i kroz ovaj projekat. U svom Bagel Bejgl socijalnom preduzeću Atina omogućava različite vrste obuka za žene koje su preživele neki oblik eksploatacije i pruža im podršku u pronalaženju posla. Atina je odavno prepoznala da bez ekonomskog osnaživanja ovih žena nema ni njihovog održivog oporavka i (re)socijalizacije, kao ni dugoročno uspešne borbe protiv trgovine ljudima. Program ekonomskog osnaživanja predstavlja dodatu vrednost našeg Bagel Bejgl socijalnog preduzeća i podstrek drugim ženskim inicijativama da traže nišu za dalji razvoj sopstvenog socijalno odgovornog poslovanja. To je bio i jedan od glavnih utisaka sa ovog skupa – žensko socijalno preduzetništvo je u poletu, ono ima višestruke socijalne benefite, i njega na svaki način treba podržati!

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenih nacija, ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija. Projekat je deo inicijative za podršku ženskom preduzetništvu, ženama u ruralnim područjima, smanjenje diskriminacije na tržištu rada i prilikom zapošljavanja i podsticanje dijaloga o značaju ekonomskog osnaživanja žena i razmene znanja i informacija među ženama preduzetnicama.

Galerija slika sa događaja nalazi se u produžetku. Uzivajte!