Četiri uticajne Amerikanke za koje niste znali da su bile izbeglice

Nakon napada u Parizu, odvijala se burna rasprava o naseljavanju izbeglica iz Sirije.

Budući da se priče izbeglica izgube usred tragedije, nasilja, i rata, mi smo izdvojili četiri neverovatne žene koje su, uprkos svojoj prošlosti, postigle zavidan uspeh u poljima politike, umetnosti, i muzike.

Medlin Olbrajt | Sa godinu dana,Medlin Olbrajt, rođena kao Mari Jana Kobelova, pobegla je sa svojom porodicom iz Praga u zapadni London. Godine njenog ranog detinjstva provedene su u borbi za opstanak u tada ratom razorenom Londonu. Njeno teško iskustvo bežanja iz jedne zemlje u drugu samo je stvorilo podlogu za bogatu karijeru u politici i spoljnim poslovima, tokom koje je postala prva žena državni sekretar SAD-a. Olbrajtova govori četiri jezika, doktorirala je na Univerzitetu Kolumbija, i direktorka je Saveta za inostrane odnose.

Fotografija: AP

M.I.A. | M.I.A. reperka, umetnica i aktivistkinja Matangi ”Maja” Arulpragazam, poznatija svojim obožavateljima i muzičkom svetu kao 'M.I.A.', često je govorila o svojim iskustvima izbeglištva, i bežanju od građanskog rata u Šri Lanki. Ona i njena porodica nekoliko puta su se selili iz Šri Lanke u Indiju, a zatim nazad u njihovu domovinu. Na kraju, porodica se nastanila u jugozapadnom Londonu. Iskustva iz detinjstva punog nasilja i siromaštva M.I.A. je na kraju iskoristila da podstakne svoju muzičku karijeru, i postane aktivistkinja.

Fotografija: AP

Iman | Slavni supermodel, poslovna žena, i aktivistkinja za ljudska prava, Iman nosi mnoštvo različitih etiketa. Njena porodica naterana je na beg revolucijom koja je izbila u Somaliji 1969. godine. Pošto je njen otac bio ambasador, njena majka donela je odluku da pobegnu iz zemlje zbog straha za njihovu bezbednost. Prelaskom granice sa Kenijom peške, Imanin život drastično se promenio preko noći — od ćerke ambasadora do izbeglice. Danas, Iman nastavlja da se bori za žene i decu u svojoj zemlji, i za izbeglice širom sveta. 

Fotografija: Getty Images

Glorija Estefan | ‘60-ih godina, kada je imala samo 3 godine, pevačica Glorija Estefan pobegla je iz rodne Kube kako bi izbegla režim Fidela Kastra. Njen otac kasnije se pridružio porodici u Majamiju, gde su se preselili. “Kada sam stigla u Majami, svuda ste mogli da vidite natpise ‘Zabranjeno za decu. Zabranjeno za kućne ljubimce. Zabranjeno za Kubance’. Mi smo bili ozbiljna pretnja”, priseća se Estefan diskriminacije sa kojom se suočavala prvih godina boravka u Majamiju. Danas, Estefan je poznata kao jedna od najvećih i najuticajnijih ikona pop kulture u američkoj istoriji.

Fotografija: Getty Images

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.makers.com/blog/influential-women-refugees