Šesnaestogodišnja pakistanska devojčica živa spaljena u “ubistvu iz časti”

Šesnaestogodišnja pakistanska devojčica živa spaljena u “ubistvu iz časti”

Pripadnici plemenskog saveta, optuženi da su naredili da se spali devojčica od 16 godina, prikazani su medijima nekon što ih je uhapsila policija u Donga Gali, izvan Abotabada, Pakistan, 5.maj 2016. godine (REUTERS)

Policija u Pakistanu uhapsila je u četvrtak 15 članova plemenskog saveta koji su optuženi da su naručili da 16-ogodišnja devojčica bude živa spaljena zato što je pomogla jednom paru da pobegne, saopštile su vlasti. Brutalno “ubistvo iz časti” dogodilo se prošle nedelje u gradu Donga Gali, koji se nalazi oko 50 kilometara severno od prestonice, Islamabada. Policija navodi da je savet naredio ubistvo iz časti nakon što je devojčica pomogla jednom paru iz susednog sela da pobegne. Savet je, navodno, racionalizovao kaznu rekavši da je devojčica nanela nepopravljivu štetu ugledu tog sela. Devojčicina majka i brat takođe su prisustvovali sastanku tokom kojeg je izrečena naredba da se izvrši ubistvo — i složili su se sa odlukom. Policija je i njih uhapsila u sredu. Kako su saopštile vlasti, devojčicina majka rekla je da pomaganje paru da pobegne predstavlja kršenje kulturnih normi.
Šef lokalne policije, Said Vazir, opisao je za Rojters kako je ovaj brutalni zločin izvršen. On je rekao da su članovi saveta devojčicu “odveli na napušteno mesto izvan sela i onesvestili je ubrizgavši joj nešto... Zatim su je stavili na sedište kombija kojim je par pobegao. Vezali su njene ruke za sedišta, a zatim polili benzinom nju i vozilo”. Vazir je rekao da su počinioci zapalili vozilo, i ostavili devojčicu da bude živa spaljena. “Nisam video takav varvarski napad u celom svom životu”, dodao je on.
Gnev u Pakistanu, gde su ubistva iz časti previše česta pojava, sve je veći poslednjih godina. Autorka dokumentarnih filmova, Šarmin Obejd-Činoj, koja je ove godine osvojila Oskara za svoj film A Girl in the River, koji beleži priču o devojci koja je preživela pokušaj ubistva iz časti, pojavila se na Women in the World pozornici kako bi diskutovala o ovom problemu, i pisala je o tome na našem sajtu. Njen najnoviji film, koji je osvojio Oskara za najbolji dokumentarni kratki film ove godine, privukao je pažnju pakistanskog premijera Navaza Šarifa. Nakon što je odgledao film u februaru, Šarif je rekao da su ubistva iz časti “protiv Islama, i da svako ko se time bavi mora biti kažnjen, i to veoma strogo”. On se zavetovao da će promeniti propuste u pakistanskom zakonu koje neki tumače kao pravni osnov za izvršenje ubistava iz časti “čim mu se za to ukaže prva prilika”.
Pročitajte celu priču na Reuters sajtu.

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:
http://nytlive.nytimes.com/womenintheworld/2016/05/05/16-year-old-pakist...