‘Noćna mora svakog roditelja’

Mi smo, kao društvo, izlagali podsmehu Rimokatoličku crkvu kao saučesnika u seksualnom zlostavljanju dece, i oštro kritikovali Pen Stejt za slična dela.

Međutim, mi smo kao društvo saučesnici, ili pasivni na sličan način, jer dozvoljavamo popularnom sajtu pod nazivom Backpage.com da se koristi za organizovanje silovanja dece. Razmotrimo šta se dogodilo devojčici koju ću zvati Natali, koja je trafikovana u seks industriju u Sijetlu kada je imala 15 godina.

“Bila je to noćna mora svakog roditelja”, rekla mi je Natalina majka, Nakol. “To može da se dogodi bilo kom roditelju. Deca od petnaest godina ne prave uvek najbolje izbore. Odvezla sam je u školu ujutru, i očekivala sam da ću je naći tu popodne posle treninga, a nisam je videla 108 dana.” Devojčica je pobegla na autobusku stanicu, gde ju je pronašao makro i nekoliko dana kasnije počeli su da je prodaju za seks na Backpage-u.

Backpage ima oglase za sve od antikviteta do čamaca, ali novac zarađuje od oglasa za pratnju. On drži oko 80 procenata tržišta SAD-a za onlajn seks oglase u Americi, većinom za odrasle, ali mnogi su i za žene koje su žrtve trgovine ljudima ili za maloletne devojčice. Deca u najmanje 47 država su prodavana na Backpage-u, po podacima jedne grupe za pomoć.

“Mi smo bili prosečna porodica”, kaže Nakol. “Naša deca su se bavila sportom. Ona je svirala violinu. Bila je u fudbalskom timu. I, jednoga dana je donela glupu odluku koja joj je zauvek promenila život. A Backpage je to olakšao.”

Devojčica je spasena od strane policije, ali do tada je već bila prebijana od strane makroa koji joj je pretio, i preživela je bezbroj silovanja. “Ona se zauvek promenila”, kaže njena majka. “Sva moja deca su se zauvek promenila. Danas, ona se bori sa životom.”

Da neki veliki američki sajt otvoreno prodaje heroin ili antraks, ljudi bi masovno protestovali. Ali, mi Amerikanci tolerišemo sajt kao što je Backpage.com koji se redovno koristi za prodaju dece. Mi okrećemo glavu na drugu stranu, i ova tema se ne pokreće u pristojnom društvu.

“Nisam imala ni najmanju ideju koliko je rasprostranjeno trafikovanje maloletnika dok moja porodica nije postala žrtva”, kaže Nakol.

Na hiljade dece trafikovano je u seks industriju svake godine u SAD-u, ali preciznih brojki nema. Jasno je samo da je to ogroman problem koji dobija minimalnu pažnju; u suštini, niko ovo ne pominje u trenutnoj političkoj kampanji.

Ipak, nekoliko sila se ujedinjuje kako bi se izvršio pritisak na Backpage. Jedna je tužba u državi Vašington protiv Backpage-a koju su podnele Natali i još dve devojčice koje su takođe, sa 13 godina, bile prodavane na ovom sajtu; jedna od njih rekla je da je bila silovana 20 puta dnevno.

Druga je odlučna akcija kompanija za kreditne kartice da prestanu da obrađuju naknade za seks oglase na Backpage-u, čime će dovesti do prekida njegovog poslovnog modela.

Zatim, tu je i mogućnost da će Senat ovog meseca usvojiti rezoluciju o nepoštovanju Kongresa, prvu koja bi bila usvojena nakon 21 godine (poslednja se ticala Vajtvoter afere), i koja bi ovog puta bila dvopartijska, a meta je Backpage. Cilj je da se Backpage prisili da ispoštuje sudske pozive Stalnog potkomiteta za istrage američkog Senata, koji istražuje ulogu ove kompanije u seks trafikingu.

Senator Rob Portman, republikanac iz Ohaja koji vodi panel, rekao mi je da očekuje da će Senat glasati o rezoluciji sledeće nedelje, i da ne zna ni za koga ko planira da glasa protiv.

U vreme kada Kongres deluje blokirano i disfunkcionalno, lepo je videti da se Senat dvopartijski trudi da reši problem koji utiče na one najranjivije u Americi.

Potkomitet je već otkrio uznemiravajuće informacije o Backpage-u, uključujući i način na koji pravi izmene u oglasima kako bi smanjio nadzor policije, i ne zadržava podatke o fotografijama koji bi mogli da se iskoriste za pronalaženje nestale dece. A, istražitelji Senata otkrili su instrukciju osoblju Backpage-a koja ukazuje na to da dozvoljavaju da devojčice budu prodavane: “brišite samo oglase za koje ste sigurni da je osoba u njima maloletna.”

Senat je otkrio da Backpage vredi stotine miliona dolara, i da je u 2014. godini njegova EBITDA margina, mera profitabilnosti, iznosila 82 procenta, u poređenju sa prosečnih 9.3 procenata koliko obično dostignu kompanije za onlajn usluge.

Juta Soras iz Nacionalnog Centra za nestalu i eksploatisanu decu naglašava da se ovde ne radi o prostituciji odraslih, ili seksu između saglasnih odraslih osoba: “To je potpuno isključeno iz onoga na šta se ovde fokusiramo, a to su deca koju prodaju da bi bila silovana.”

Šta god mi mislili o predsedničkim izborima, bez obzira na našu pripadnost određenoj političkoj partiji, trebalo bi da budemo u stanju da se dogovorimo o zajedničkoj akciji koja bi zaustavila eksploataciju dece. Pogrešno je kada hijerarhija katoličke crkve gleda na drugu stranu, kada Pen Stejt sklanja pogled, ali i kada mi kao društvo radimo istu stvar.

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.nytimes.com/2016/03/10/opinion/every-parents-nightmare.html?smid=tw-share&_r=1