“Moramo biti solidarne, žena najbolje razume ženu”

 

U projektu “Lokalna podrška najranjivijima iz izbegličke populacije” koji se sprovodi uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, međusobna podrška i razumevanje žene prema ženi čine okosnicu realizovanih aktivnosti.

“Jako je važno da o ovome govorimo, važno je da mi kao žene iz drugih zemalja znamo svoja prava ovde, da se zajednički borimo i pravimo prostor za sebe”.

Žene izbeglice i migrantkinje još jedne su od onih koje nas svakodnevno podsećaju na važnost solidarnosti među ženama, uzajamnu podršku i razumevanje, kao osnovu za borbu na polju rodne ravnopravnosti i poboljšanja položaja žena.

“Moramo biti solidarne, žena najbolje razume ženu,” zapažanja su jedne od učesnica radionica.

U trenucima kada je politička participacija gotovo nemoguća misija za žene izbeglice i migrantkinje, NVO Atina pokušava da njihovo pravo glasa ostvari kroz aktivnosti direktne podrške koje sprovodi.

Uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) sprovode se radionice osnaživanja, savetovanje i dugoročna direktna podrška koja omogućava ženama i devojčicama da steknu nezavisnost, da se bore za svoja prava, ali i menjaju svet oko sebe.

Projekat “Lokalna podrška najranjivijima iz izbegličke populacije”, čiji je cilj unapređenje položaja žena i devojčica izbeglica, sprovodi se do kraja decembra 2018. godine u Beogradu, Bujanovcu, Vranju, i Bogovađi.