„Sa devojkama i za devojke – podrška lokalnim Kacelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti“

„Sa devojkama i za devojke – podrška lokalnim Kacelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti“

Danas je u prostorijama Niškog kulturnog centra održan događaj u okviru projekta „Sa devojkama i za devojke – podrška lokalnim Kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti“.

Projekat od aprila meseca sprovodi organizacija za borbu protiv trgovine ljudima “Atina“ iz Beograda, sa ciljem promovisanja rodne ravnopravnosti i umanjivanja rizika od rodno zasnovanog nasilja među mladima.

Lidija Đorđević iz udruženja građana “Atina” iz Beograda objasnila je da, u saradnji sa Kancelarijom za mlade, danas i sutra ova organizacija održava mentorski rad sa mladima, sa devojkama ispred Kancelarije za mlade, srednjoškolkama i svima koji su aktivni pri kancelariji.

 “Govorimo na temu rodno zasnovanog nasilja, danas nam je ideja da govorimo više o rodnim ulogama, o rodno zasnovanom nasilju, o raznim oblicima i vidovima nasilja u našem društvu i da se mladi, a prvenstveno devojke, više upoznaju sa tim. Da vidimo kakava je korelacija između rodne ravnopravnsti, rodnih uloga, diskriminacije, i na kraju, direktna veza sa nasiljem i sa tim što je sve prisutnije u poslednje vreme, a to je nasilje u digitalnoj sferi”, izjavila je Đorđević, dodavši da već imaju iskustva kad je saradnja sa devojkama iz Niša u pitanju, zahvaljujući dosadašnjoj saradnji sa KZM u Nišu.

“Međutim, danas nastavljamo naš mentorski rad sa idejom da čujemo koje probleme one prepoznaju, a vezane su za temu rodno zasnovanog nasilja i rodne ravnopravnosti, u Nišu, na svom lokalu, i da im pomognemo, da uz našu i podršku KZM, i one same organizuju određene aktivnosti, koje će da podignu svest o ovim temamo ovde u Nišu.”

Jovan Milić, donedavni koordinator Kancelarije za mlade Niš objasnio je kako je došlo do saradnje sa organizacijom “Atina”.

“Negde početkom godine smo dobili poziv iz organizacije “Atina” iz Beograda, kao gradska kancelarija za mlade, da se uključimo u njihov projekat, i mi smo se srećni, uz podršku gradonačelnice, koja je prva gradonačelnica u istoriji Grada Niša, odlučili da podržimo jedan ovakav događaj, i u saradnji sa KZM gradskih opština uključili u ovaj događaj devojke iz pomenutih KZM”, rekao je Milić, pa otkrio šta je sve saradnja uključivala:

“One su tokom cele godine pohađale različite treninge, bile su uključene i u određene aktivnosti u Beogradu, snimali su određene video spotove i, na neki način, gradili su i promovisali rodnu ravnopravnost. Ovo nije prvi projekat koji sprovodi KZM, a tiče se rodne ravnopravnosti. Puno je projekata u koje smo uključeni kao Kancelarija za mlade i u koje će moji naslednici u nastvaku biti uključeni, jer sam od prošle nedelje postao odbornik u Skupštini Grada Niša, tako da više nisam koordinator Kancelarije za mlade, ali je lepo da prisustvujem, kao počasni gost, jednom ovakvom dešavanju, koje je zapravo završnica jednog projekta. koji traje dosta dugo.”

Emilija Jovanovski, koordinatorka Kancelarije za mlade GO Palilula, otkrila je da je ona i jedna od učesnica radionice.

“Mi smo krenuli sa nevladinom organizacijom Atina još početkom ove godine. Imali smo nekoliko sesija, imali smo onlajn radionice, pa smo koleginica Sofija i ja gostovale kod njih u Beogradu na još jednoj radionici, kada je bio Međunarodni dan nasilja nad ženama. Ovo je treća sesija, gde ćemo takođe pričati o rodnoj ravnopravnosti i podizanju svesti građana, kako bi se znalio koliko je rodna ravnopravnost važna”, izjavila je Jovanovski, pa navela o kojim se konkretno problemima razmatra na ovakvim događajima:

“Na jednoj od mentorskih radinica “Sa devojkama i za devojke” govorili smo o tome da rodna ravnopravnost znači da svi imamo jednake šanse i da svi imamo jednaka prava. Imali smo i slogan da se borimo protiv stereotipa, osuđivanja, etiketiranja, diskriminacije, svih oblika nasilja, očekivanja da devojke treba da su samo lepe i dobre domaćice, jer želimo da stvorimo svet koji veruje u dostojanstvo i potencijal svake osobe, kao i da ih podržava u njihovim ciljevima i pomaže im.”

Projekat  “Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti” Udruženje građana Atina za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika nasilja nad ženama uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) sprovodi u periodu od 1. aprila 2021. do 30. juna 2022. godine. 

Projekat “Sa devojkama i za devojke” koji za cilj ima promovisanje rodne ravnopravnosti i umanjivanje rizika od rodno-zasnovanog nasilja među mladima, sa posebnim fokusom na online nasilje, sprovodi se u okviru zajedničkog projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III”, koji sprovode UNDP, UNICEF, UN Women i UNFPA u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, a uz podršku Vlade Švedske. Projekat se realizuje sa lokalnim kancelarijama za mlade u Beogradu, Nišu i Subotici. 

Vesti u originalu možete naći na linku: https://gradskiportal018.rs/2021/12/20/odrzan-zavrsni-dogadjaj-projekta-...