25 pravila za podizanje dečaka feminista

 

“Ukoliko želiš nešto u životu, moraš da se staviš u poziciju da obezbediš te stvari sama sebi”, rekao mi je otac pre nekih 20 godina. “Nemoj računati ni na koga da ti pruži to što želiš.”

Stajali smo jedno pored drugoga i rasklanjali sudove posle večere — on ih je brisao, a ja vraćala na mesto — i verovatno je to bio njegov odgovor na neki tinejdžerski zahtev za torbom ili novim cipelama, ili parom Guess farmerki. Da li namerno ili ne, tek ovim rečima mi je moj otac održao prvu lekciju o feminizmu: Budi nezavisna, preuzmi kontrolu nad svojim životom, i budi gospodar svoje sudbine. I, što je jednako važno, on je potvrdio svoju veru u mene kao sposobnu, kompetentnu i samopouzdanu osobu, jednako vrednu poštovanja i mogućnosti kao i svi ostali.

Kao roditelji, mi konstantno učimo decu nečemu — da li šta da rade ili ne rade, šta je važno a šta nije, šta mi mislimo o sebi, a šta mislimo o svetu oko nas. I, zbog toga što te male lekcije umeju da ‘preplave’, malo po malo, bili mi svesni toga ili ne, važno je, verujem, da se konstantno podsećamo na sopstvene ideale, vrednosti i namere, kako bi upravo to bile lekcije kojima ih učimo.

Uprkos činjenici da naša porodica spolja izgleda kao da pripada TV seriji iz ‘50-ih (moj suprug radi, a ja ostajem kod kuće sa našom decom), ja sam feministkinja iz prostog razloga što verujem u ravnopravnost. I, premda imam dvojicu sinova (nemam ćerke), nije mi ništa manje važno da moja deca nauče šta je feminizam i, možda čak i važnije, kako se feminizam i rodna ravnopravnost odigravaju u svetu oko njih.

Žene nisu jedine koje su pogođene rodnom neravnopravnošću — svi smo — i na mom suprugu i meni je zadatak da učinimo sve što možemo kako bismo se borili sa neprestanom opsadom stereotipa, predrasuda i nejednakosti kojom društvo zasipa decu od najranijeg uzrasta. Na nama je zadatak da lekcije o feminizmu i rodnoj ravnopravnosti (i svim oblicima ravnopravnosti, kad smo kod toga) postanu toliko duboko ukorenjene u srž naše porodice da ‘isplivavaju’ sporo i konstantno — tokom druženja, u sportu i, da, u kuhinji dok rasklanjamo sudove nakon večere.

Brojne su liste o lekcijama iz feminizma za naše ćerke, ali premda su mnoge stavke na ovoj vrsti lista univerzalno primenjive, kao majka dečaka, želela sam da pronađem nešto što će se konkretnije odnositi na pitanja sa kojima se ja suočavam (ili očekujem da ću se suočiti) sa mojim sinovima. Kako nisam uspela u svojoj potrazi, uradila sam ono što bi svaka nezavisna žena na mom mestu uradila — osmislila sam sopstvenu listu za podizanje dečaka feminista…

1. Feminizam ne znači ženstvenost. Znači ravnopravnost.

2. To što si dečak ne znači da ne možeš da budeš feminista. Niti to što voliš sport i hamburgere i akcione filmove. Baš kao što nošenje nakita i šminke, uzimanje muževljevog prezimena i odlazak na manikir ne znači da sam ja išta manje feministkinja.

3. U redu je plakati. Ali, kao i sa svakim izražavanjem emocija, vodi računa da to radiš na odgovoran i učtiv način.

4. Budi prijatelj sa devojčicama.

5. Devojčice mogu da vole kamione, superheroje i Ratove zvezda, isto kao što dečaci mogu da vole princeze, čajanke, i crtani Moj mali poni.

6. Fraze “kao muško” i “kao devojčica” nemaju nikakvo značenje. Ignoriši ih.

7. Budi jak I osetljiv; ta dva pojma nisu nespojiva.

8. Tvoj penis ti ne pruža posebne privilegije. To je prosto deo tvoje anatomije. Čini te ljudskim bićem, uz sva zadovoljstva i obaveze koje to iskustvo nudi.

9. Pridržavaj vrata ženama. I muškarcima, kad smo kod toga. Ne zbog neke seksističke tradicije, već prosto zato što je pridržavanje vrata ljubazno i učtivo. To je bonton. Iz istog razloga, uvuci svoju stolicu i spusti dasku na wc šolji.

10. Devojka može izgledati lepo, privlačno, slatko i seksi, ali istinska LEPOTA dolazi iznutra.

11. Plati večeru i pokloni joj cveće. Ne zato što će zbog toga verovatnije želeti seks ili se zaljubiti; uradi to zato što je lep gest. (I da imam ćerke, rekla bih im da ponude da plate večeru, i da mu kupe cveće, zato što je to, ponovo, lep gest)

12. Stupi u seksualne odnose kada ste oboje spremni. Ne zato što to tvoji drugari rade. I ne zato što tvoji hormoni divljaju. Već zato što si fizički i emotivno spreman za seks i sve posledice koje nosi.

13. “Ne” znači ne. Ćutanje takođe znači ne. Čak i “možda” znači ne. Samo “da” znači da.

14. Okruži se ljudima koji te navode da budeš najbolja verzija sebe. Čuvaj se onih koji žele da te promene.

15. Jednak rad zaslužuje jednaku platu; jednaka plata zahteva jednak rad. Toliko je prosto.

16. Tvoj rod te ne definiše. Ni tvoj posao, automobil, ili račun u banci. Budi ljubazan i hrabar, budi dobar prijatelj i vredan radnik, i prema svima se ophodi sa poštovanjem — to su kvaliteti koji će te definisati.

17. Ukoliko se oženiš jednog dana, tvoj partner može i ne mora uzeti tvoje prezime. Taj izbor nema nikakve veze sa tim koliko te ona (ili on) voli.

18. Postoji više načina da se stara o porodici, ne samo finansijski.

19. Ukoliko jednoga dana budeš imao porodicu, sve odluke o deci donosi na osnovu jedne stvari: Šta je najbolje za porodicu. Uzmi u obzir finansijske, profesionalne, emotivne, psihološke i druge faktore koji su prisutni, a koji se mogu menjati vremenom. Možda delite finansijske obaveze vezane za podizanje porodice, i oboje radite van kuće; u tom slučaju delite i obaveze vezane za kućne poslove i brigu o deci. A, ukoliko odlučite da jedan roditelj ostane kod kuće sa decom, nemoj se plašiti da se odlučiš na taj korak. Na tom roditelju je težak, ali dobar posao, bez obzira što podrazumeva i manjak plate.

20. Iako većina reklama i skoro svaka TV serija šalju suprotne poruke, muškarci su sposobni da nameste krevet, operu veš, promene pelene, obavljaju druge kućne poslove i podižu svoje dete.

21. Nemoj se plašiti da se izviniš. To nije znak slabosti, već čin hrabrosti i snage.

22. Nikada nemoj uzimati zdravo za gotovo privilegije koje imaš — bez obzira da li su finansijske, obrazovne, rasne, kulturne, ili druge — i nastavi da se boriš za prava onih koji ne uživaju u istim privilegijama.

23. Budi osetljiv, saosećajan, i samilostan.

24. Postoje razlike među polovima — baš kao što postoje razlike među svim ljudima. To je dobro. Potrudi se da ne generalizuješ previše. I, nemoj se plašiti razlika; proslavljaj ih.

25. Zapamti ove lekcije, ne nužno zbog toga što je svakoj osobi ili grupi ljudi potrebna zaštita ili poseban tretman, već prosto zato što su od suštinske važnosti za pravednost, ravnopravnost i poštovanje. One mogu, nadam se, promeniti svet — korak po korak.

Za NVO Atina, sa engleskog prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.scarymommy.com/raising-feminist-boys/