Amerika se povlači iz UN sporazuma o međunarodnoj pomoći migrantima i izbeglicama

Administracija predsednika Donalda Trampa povukla je Ameriku iz sporazuma Ujedinjenih nacija o poboljšanju položaja migranata i izbeglica ocenivši da “nije dosledan” sa njenom politikom, saopštila je američka misija pri UN u subotu.
“Danas je američka misija pri UN obavestila Generalnog sekretara UN da SAD prekidaju svoje učešće u Globalnom sporazumu o migracijama”, navodi se u saopštenju.
U septembru 2016. godine, 193 člana Generalne skupštine UN jednoglasno su usvojila političku deklaraciju, “Deklaracija Njujorka o izbeglicama i migrantima”, obavezavši se da poštuju prava izbeglica, pomognu njihov smeštaj, i obezbede im pristup obrazovanju i zaposlenju.
Deklaracija Njujorka sadrži brojne odredbe koje nisu u skladu sa migracionom politikom Amerike, i principima Trampove administracije.
Kao rezultat, predsednik Tramp odlučio je da će Amerika prekinuti svoje učešće u procesu koji ima za cilj međunarodni konsenzus u UN-u 2018. godine, stoji u izjavi SAD-a.
Američka ambasadorka pri UN, Niki Hejli, izjavila je da će njena država nastaviti sa svojom “velikodušnošću” u podršci migrantima i izbeglicama širom sveta, ali da “naše odluke o migracionim politikama moraju uvek donositi samo i isključivo Amerikanci”.
“Mi ćemo odlučiti koji je najbolji način da kontrolišemo naše granice, i kome će biti dozvoljeno da uđe u zemlju. Globalni pristup u Deklaraciji Njujorka prosto nije u skladu sa suverenitetom SAD-a.”
Pod vođstvom Trampa i njegovih “Amerika na prvom mestu” politika, SAD su se povukle iz nekoliko međunarodnih sporazuma donetih u vreme predsednika Baraka Obame, uključujući i međunarodni sporazum o klimatskim promenama.
Nedavno, Amerika se povukla i iz Uneska, agencije za nauku, obrazovanje, i kulturu, optuživši ih za “antiizraelske stavove”.

Tekst u originalu možete pronaći ovde:
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/12/03/us-pulls-un-migrant-refugee-p...