Anđelina Džoli: Nije sramota biti žrtva seksualnog nasilja

LONDON (AP) — Anđelina Džoli apelovala je na promenu stava o seksualnom nasilju u konfliktima u utorak, donevši moć koju ima kao slavna ličnost na međunarodni samit na temu koja je, kako ona kaže, predugo bila tabu.

Na otvaranju četvorodnevnog samita u Londonu, holivudska zvezda i ambasadorka Ujedinjenih nacija govorila je sa strašću i uverenjem, prisećajući se susreta sa žrtvama silovanja koje se bore sa nepravdom i stigmom dugo nakon što njihove države izađu iz konflikta.

“Moramo poslati poruku širom sveta da nije sramota preživeti seksualno nasilje, da ta sramota pripada agresoru”, rekla je ona, uz ovacije iz publike. “Moramo da razbijemo tu kulturu nekažnjavanja.”

Džolijeva i britanski državni sekretar za inostrane poslove, Vilijem Hejg, zajedno predsedavaju ovim skupom, opisanim kao najveće okupljanje povodom ove teme do sad. Diplomate, zvaničnici i predstavnici neprofitnih organizacija iz preko 100 zemalja okupili su se kako bi se založili za prava žrtava — žena, muškaraca i dece podjednako.

Vangu Kandža, žrtva silovanja iz Kenije, koja je osnovala sopstvenu organizaciju za pomoć drugima, kaže da se nada da će samit poslati poruku da vlade ne mogu da nastave da ignorišu ovaj problem.

“Zaista se nadam da će nakon ovoga vlada u Keniji biti primorana da učini nešto”, rekla je ona nekoliko sati nakon početka samita.

Hejg poredi seksualno nasilje u ratnim zonama sa ropstvom, kao nepravdu koja zahteva akciju. “Kao što je rečeno za ropstvo u 18. veku, sada znamo činjenice, i ne možemo da ih ignorišemo”, rekao je on.

I drugi koji su daleko su ponudili podršku. Papa Franja, koji je borbu protiv seks trafikinga i ljudskog ropstva postavio kao jedan od svojih prioriteta, u utorak je poslao tvit da ohrabri ishod samita, napisavši: “Pomolimo se za sve žrtve seksualnog nasilja u konfliktima, i za one koji rade na tome da se stane na put ovom zločinu.”

Hejg i Džolijeva će u sredu objaviti dokumet smernica o najboljim praksama, kako bi pomogli da se pojačaju krivična gonjenja za silovanje u konfliktima. Hejg će u četvrtak biti domaćin sastanka o rešavanju problema vezanih za Boko Haram, islamističku terorističku grupu koja je u aprilu otela više od 300 učenica i mladih žena u Nigeriji.

Njih dvoje već dve godine vode ozbiljnu kampanju po pitanju seksualnog nasilja, a u utorak su dočekani ovacijama od strane drugih koji se bore za rešavanje ovog problema, dok su obilazili živopisan, inovativni program koji se sastoji od izložbi fotografija, čitanja poezije, i umetnika koji izvode skečeve.

Nigerijski rep i soul pevači pevali su o silovanju i drugim problemima sa kojima se suočavaju mladi Afrikanci, dok su volonteri u radionicama učili svahili narodne pesme, slične onima koje se izvode u zonama konflikta kako bi se umanjile traume. Eklektična grupa humanitarnih radnika i kompjuterskih stručnjaka smišljala je načine na koje tehnologija može da se iskoristi za poboljšanje izveštavanja o seksualnom nasilju.

Dok su kamere sveta fokusirane na nju, Džolijeva je rekla da želi konferenciju da posveti žrtvi silovanja koju su ona i Hejg nedavno upoznali u Bosni.

“Pošto nije bilo pravde za krivično delo počinjeno nad njom, u njenoj specifičnoj situaciji, videvši čoveka koji ju je silovao kako slobodno šeta ulicom, osećala se napuštenom od strane celog sveta”, rekla je Džolijeva.

“Ovaj dan je za nju.” Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:
http://www.huffingtonpost.com/2014/06/10/
angelina-jolie-violence-women_n_5481174.html?cps=gravity_2888_8537887063695980618