Atini dodeljeno učešće u programu „Za održive i konkurentne socijalne usluge“

NVO Atina je jedna od organizacija kojoj je dodeljeno učešće u programu „Za održive i konkurentne socijalne usluge“, zahvaljujući kojem će se unaprediti život socijalno najugroženijih grupa među kojima su i žrtve trgovine ljudima, koje sprovodi Trag fondacija. 

U narednom periodu Atina će u okviru svoje primarne delatnosti - suzbijanje trgovine ljudima i podrške žrtvama, prikupljati kako materijalna i finansijska sredstva, tako i donacije u vidu stručne podrške (advokatskih, ekspertskih i drugih usluga) od pojedinaca i pravnih lica, odnosno, kompanija, kao i svih onih koji su društveno odgovorni i razumeju značaj pomoći i brige o najugroženijima članovima zajednice. Od prikupljenih sredstava i pruženih usluga će se žrtvama trgovine ljudima, o kojima Atina brine u okviru programa "Sveobuhvatno uljučivanja žrtava trgovine ljudima" kao i Sigurne kuće koja se nalazi u okviru programa, obezbediti bolje socijalne usluge, od elementarnih sredstava za život kao što su smeštaj i hrana, preko zdravstvene zaštite, pa do rešavanja složenijih životnih problema sa kojima se naše korisnice/i suočavaju.

Program sprovodi fondacija Trag u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u okviru programa Građansko društvo za budućnost.

Cilj programa je da organizacije civilnog društva postignu veću konkurentnost na tržištu socijalnih usluga i tako učine usluge održivim. Program podstiče preduzimljivost organizacija, dugoročan i planski pristup razvijanju sopstvenih kapaciteta, maksimalno korišćenje lokalnih resursa i alternativna rešenja za dugoročno finansiranje usluga.

U realizaciju ovog programa, pored Atine, uključeno je još pet organizacija iz Srbije kojima je primarna delatnost socijalna zaštita: Asocijacija DUGA iz Šapca, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava iz Novog Pazara, Udruženje "Na pola puta" iz Pančeva, Udruženje Optimist iz Bosilegrada i Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju "Naša kuća" iz Beograda.