Bazar “Za hrabre”: Žene migrantkinje i izbeglice obeležile Međunarodni dan žena u Bosilegradu

Bazar “Za hrabre”: Žene migrantkinje i izbeglice obeležile Međunarodni dan žena u Bosilegradu

Povodom obeležavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, sa devojčicama i ženama izbeglicama i migrantkinjama koje borave u prihvatnom centru u Bosilegradu organizovan je prodajni bazar pod nazivom “Za hrabre”. Cilj ovog događaja bio je da se promovišu žensko preduzetništvo, zajedništvo i solidarnost, kao i da se otvori put ka prihvatanju kulturoloških različitosti. Ispred zgrade opštine Bosilegrad, devojke i žene iz ovog centra okupile su se i pozvale građane i građanke, aktiviste i aktivistkinje, predstavnike i predstavnice međunarodnih organizacija da pošalju poruku o važnosti hrabrosti i solidarnosti, prihvatanju različitosti i međusobne podrške svih žena i devojčica. Događaj su organizovale organizacije Atina i Save the Children koje godinama unazad ulažu značajne napore u cilju poboljšanja položaja “devojčica u pokretu”, naročito kroz pružanje direktne pomoći i podrške koja je prilagođena potrebama ove ranjive grupe. Sam događaj realizovan je u sklopu projekta “Pipi danas” i vezan je za zagovaračke aktivnosti usmerene na unapređenje položaja ovih devojčica. Projekat podržava švedski Save the Children i on se oslanja na ideje koje je proklamovala najpoznatija književna junakinja švedske spisateljice Astrid Lindgren, devojčica Pipi Duga Čarapa.

Ideja o bazaru potekla je upravo iz potrebe žena i devojčica da se predstave lokalnoj zajednici u kojoj žive, da pokažu svoje talente, ali i da ukažu na to da se žene iz različitih kultura i sredina i dalje povezuju oko istih tema, a to su borba za ravnopravnost, te jednakost u pristupu pravima i resursima.

“Želim da pokažem svoj talenat svetu, ne želim da budem samo izbeglica, ja sam toliko toga više od samo jednog identiteta”, rekla je Meena, dvadesetogodišnjakinja iz Irana, objašnjavajući odakle joj inspiracija da učestvuje u ovoj akciji. “Danas je u Bosilegradu minus 8 stepeni, pada sneg, ali mnogo ljudi nam se pridružilo, i to znači da smo poslale poruku, a to je da smo hrabre i snažne uprkos okolnostima koje su nas zadesile.”

Devojke i žene iz Irana, Burundija, Avganistana i Srbije prolaznicama su delile poruke koje su ručno izradile kako bi ih podsetile na to da su jake i hrabre. Sve žene i devojčice imale su priliku da dopišu na zajedničkom plakatu zbog čega su hrabre i šta vide kao svoju najveću snagu.

“Borba za prava žena i devojčica nikad ne sme stati, svakog dana moramo osvajati svoju slobodu,” jedna je od poruka sa ovog događaja. 

Bazaru “Za hrabre” prisustvovale su i predstavnici/e drugih organizacija, žene iz lokalne zajednice, ali i drugi saveznici u borbi za ravnopravnost.

Nakon ove aktivnosti, žene i devojčice imale su organizovan dan van prihvatnog centra ispunjen sadržajima koje su one same želele, i na taj način takođe obeležile ovaj dan.

Fotografije možete videti u galeriji, na sledećem linku: http://atina.org.rs/sr/bazar-%E2%80%9Cza-hrabre%E2%80%9D-%C5%BEene-migra...