Bil Gejts: Potreban nam je socijalizam da spase planetu

Bil Gejts kaže da kapitalizam ne funkcioniše, i da je socijalizam naša jedina nada kako bismo spasili planetu.

Tokom intervjua za The Atlantic, osnivač Microsoft-a rekao je da je privatni sektor previše sebičan da bi proizveo čiste i ekonomične alternative fosilnom gorivu, i najavio je svoju nameru da potroši 2 milijarde dolara ličnog novca na zelenu energiju.

The Independent izveštava:

Osnivač Microsoft-a pozvao je ostale milijardere da pomognu da SAD prestanu sa korišćenjem fosilnog goriva do 2050. godine, koristeći se sličnim dobročinstvom.

On je rekao:

“Tu se ne može zaraditi bogatstvo. Čak i ako imate novi izvor energije koji košta isto kao današnji i ne emituje CO2, on će biti nesiguran u poređenju sa već isprobanim izvorom koji se koristi u neverovatnim razmerama i prevazišao je sve regulatorne probleme.

Bez značajnog poreza na ugljen-dioksid, nema ni podsticaja za inovatore ili kupce postrojenja da se prebace na novi izvor.

Od Drugog svetskog rata, SAD sektor za Istraživanje i Razvoj definisao je stanje u gotovo svim oblastima. Privatni sektor je generalno nepodesan.

Klimatski problem mora se rešiti u bogatim zemljama. Kina i SAD i Evropa moraju da reše emisiju CO2, a kada to urade, nadajmo se da će rešenje biti dovoljno jeftino i za sve ostale.”

U poslednjih nekoliko godina, Kina je u prednosti u odnosu na SAD i Evropu kada je reč o ulaganju u zelenu energiju, uprkos tome što ostaje država sa najvećim stepenom zagađenja kada su u pitanju fosilna goriva.

Između 2000. i 2012. godine, proizvodnja solarne energije u Kini porasla je sa 3 na 21.000 megavati, i bila viša za 67 procenata između 2013. i 2014. godine. U 2014. godini, emisija CO2 u ovoj državi smanjena je za 1 procenat.

U međuvremenu, u Nemačkoj je emisija gasova sa efektom staklene bašte na najnižoj tački od 1990. godine, a u Velikoj Britaniji je došlo do pada u emisiji gasova od 13,35 procenata u poslednjih pet godina, prema zvaničnim kvartalnim statistikama Odseka za energetiku i klimatske promene.

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://yournewswire.com/bill-gates-we-need-socialism-to-save-the-planet/