Dečiji brak - Globalni problem koji je predugo ignorisan

Dečiji brak oduzima devojkama svaku priliku da napreduju. Kao vid kršenja ljudskih prava, dečiji brak lišava devojke njihovog zdravlja, obrazovanja i izbora kada i za koga će se udati.

Dečiji brak direktno koči napredak 6 od 8 Milenijumskih razvojnih ciljeva. Ukoliko se međunarodna zajednica ne pozabavi dečijim brakom, ona neće ispuniti svoje obaveze koje se tiču smanjenja siromaštva u svetu.

14 MILIONA DEVOJČICA stupa u brak svake godine pre nego što napuni 18 godina.

1 OD 3 devojčice u zemljama u razvoju udata je DO 18. ROĐENDANA.

1 OD 9 devojčica u zemljama u razvoju udata je DO 15. ROĐENDANA.

Šta dečiji brak znači za devojčice?

Siromaštvo
Deca neveste ne dobijaju obrazovne i ekonomske mogućnosti koje bi pomogle njima i njihovim porodicama da se izdignu iz siromaštva. VEĆA JE VEROVATNOĆA DA ĆE BITI SIROMAŠNI I OSTATI SIROMAŠNI.

Obrazovanje
Deca neveste će verovatno NAPUSTITI ŠKOLU, što ometa njihov lični razvoj, pripremu za zrelo doba i njihovu sposobnost da doprinesu svojoj porodici i zajednici.

Nejednakost
Deca neveste obično NE MOGU DA UTIČU NA TO KADA ILI ZA KOGA ĆE SE UDATI. Brak često prekida priliku da devojčice steknu obrazovanje, dobiju bolje plaćen posao van kuće i imaju ulogu ravnopravnog člana u svojim zajednicama.

Zdravlje
Deca neveste se suočavaju sa visokim rizikom od smrti ili povreda: za devojke koje rađaju pre 15. godine je 5 PUTA VEĆA VEROVATNOĆA DA ĆE UMRETI NA POROĐAJU od devojaka u 20-im. Manja je verovatnoća da će njihova deca živeti duže od godinu dana.

HIV/AIDS
Deci nevestama nedostaje znanje, ili moć, da se uzdrže od seksa ili praktikuju bezbedan seks, što ih izlaže povećanom RIZIKU OD HIV-a/AIDS-a I DRUGIH POLNO PRENOSIVIH BOLESTI.

Nasilje
Dečiji brak stavlja žene i devojčice u situaciju povećanog rizika od nasilja tokom njihovog života. Deca neveste ČESTO OPISUJU SVOJE PRVO SEKSUALNO ISKUSTVO KAO PRISILNO.

ZAJEDNO MOŽEMO STATI NA KRAJ DEČIJIM BRAKOVIMA. PRIDRUŽI SE POKRETU.

Promo materijal u okviru kampanje Girls not brides za NVO Atina prevela Marija Pantelić.