Deca iz Moše Pijade podržala borbu protiv trgovine ljudima

Kampanji Plavo srce pridružili su se štićenici i štićenice iz Doma za nezbrinutu decu “Moša Pijade” i dali svoj aktivistički doprinos obeležavanju Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima. 

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul, je prilika da se podsetimo na milione onih koji se u ovom trenutku žrtve modernog ropstva – seksualne ekspolatacije, prinudnog rada i najgorih oblika dečijeg rada. Ovo je trenutak i kada moramo da se prisetimo i potreba žrtava u trenutku izbavljenja, kao i načina na koje možemo da učestvujemo u suzbijanju ovog, nažalost sveprisutnog fenomena. Ovaj dan se obeležava se po prvi put 30. jula ove godine, nakon što je ustanovljen novembra 2013. godine u okviru rezolucije „Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima“, usvojene na 68. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u kontekstu potrebe podizanja svesti o situaciji žrtava trgovine ljudima i u cilju promocije i zaštite njihovih prava (A/C.3/68/L.17/Rev.1.) 

Radovi koje su deca napravila na radionici koju su organizovali NVO Atina i KZM Voždovac bila su izložena 30. jula u 11 časova u holu opštine Voždovac i u 16 časova u Narodnoj biblioteci. 

Svedoci smo da su u Srbiji svakodnevno stotine dece prinuđene na prošnju, da se sklapa veliki broj prinudnih "brakova", pri čemu su deca žrtve, a da sistem još nema izgrađene mehanizme za prevenciju i zaštitu dece; svedoci smo povećanja broja tražilaca azila, izbeglica i iregularnih migranata koji beže iz svojih zemalja u potrazi za mirom i srećom, kojima je Evropa željeno utočište, koji putuju i žive u veoma teškim okolnostima; svedoci smo siromaštva i diskriminacije pojedinih grupa, nasilja na koje se ne reaguje adekvatno i efikasno... Sve su ovo rizici od trgovne ljudima i odgovornost je našeg društva i nas kao građana i građanki da rizike osvestimo i uključimo se u borbu protiv trgovine ljudima. 

Slike radova dece možete pogledati OVDE