Deca izbeglice u Turskoj prave garderobu za britanske prodavnice

Panorama je istraživala fabrike u Turskoj i otkrila da su deca radila na garderobi za Marks and Spencer i onlajn prodavca Asos.

Odrasle izbeglice su takođe otkrivene kako ilegalno rade na Zara i Mango farmerkama.

Svi brendovi kažu da pažljivo nadgledaju svoje lance snabdevanja, i ne tolerišu eksploataciju izbeglica ili dece.

Marks and Spencer kaže da njihove inspekcije nisu otkrile nijednu sirijsku izbeglicu zaposlenu u njihovom lancu snabdevanja u Turskoj.

Ali, Panorama je otkrila sedam Sirijaca koji su radili u jednoj od glavnih fabrika britanskog maloprodajnog lanca. Izbeglice su često zarađivale tek nešto više od funte na sat - što je daleko ispod minimalne zarade u Turskoj. Oni su bili zaposleni preko posrednika, koji im je zaradu isplaćivao u gotovini na ulici.

'Neprihvatljivo'

U toku razgovora jedan od izbeglica rekao je Panorami da su loše tretirani u fabrici. On je izjavio: “Ako se nešto dogodi Sirijcu, odbaciće ga kao staru krpu.”

Marks and Spencer etikete iz jedne fabrike pokazane Panorama timu

 

Najmlađi radnik imao je samo 15 godina i radio je više od 12 sati dnevno peglajući garderobu pre nego što je isporuče u Veliku Britaniju.

Portparol Marks and Spencer-a kaže da su otkrića ovog programa “izuzetno ozbiljna” i “neprihvatljiva za M&S”. Oni nude legalno zaposlenje na neodređeno svakom Sirijcu koji je radio u fabrici.

“Etičko poslovanje je od fundamentalnog značaja za M&S. Svi naši dobavljači su ugovorom obavezani da se pridržavaju naših Global Sourcing principa, koji obuhvataju sve što očekujemo i zahtevamo od njih i njihovog tretmana radnika.”

“Mi ne tolerišemo takve povrede ovih principa, i učinićemo sve što je u našoj moći da sprečimo da se ovako nešto ponovo dogodi.”

Ali, kritičari kažu da trgovci ne rade dovoljno kako bi zaustavili probleme na koje je Panorama skrenula pažnju.

Danielle McMullan, iz Resurs Centra za poslovna i ljudska prava rekla je da brendovi moraju da shvate da su sami odgovorni: “Nije dovoljno reći mi nismo znali za to, nije naša krivica.”

“Oni imaju odgovornost da nadgledaju i znaju gde se njihova garderoda proizvodi i u kakvim uslovima.”

'Mizerne plate'

Veliki deo garderobe sada se proizvodi u Turskoj, jer je blizu Evrope i naviknuta na rad sa ‘last-minute’ porudžbinama. To omogućava trgovcima da novi dizajn stigne u prodavnice brže nego što bi bio slučaj da se proizvodi na drugom mestu.

Međutim, Turska je problematično mesto za obavljanje posla. Zabrinutost povodom eksploatacije radnika raste nakon pristizanja skoro tri miliona izbeglica iz Sirije.

Uzorak za onlajn prodavca Asos pronađen u jednoj ilegalnoj fabrici

 

Većina izbeglica nema radne dozvole, i mnogi ilegalno rade u tekstilnoj industriji.

Reporter Panorame, Darragh MacIntyre, govorio je sa desetinama radnika iz Sirije koji smatraju da su eksploatisani. On je rekao: “Oni govore o mizernim platama i užasnim uslovima rada. Oni znaju da su eksploatisani, ali znaju da ne mogu ništa da urade povodom toga.”

U jednoj ilegalnoj radionici u Istanbulu, tim je pronašao nekoliko dece iz Sirije kako naporno rade. Oni su otkrili i Asos uzorak u kancelariji.

Asos priznaje da je njihova garderoba pravljena u ovoj fabrici, ali kaže da to nije odobrena fabrika. Kompanija je od tada obavila inspekciju i otkrila među radnicima 11 odraslih Sirijaca i troje dece mlađe od 16 godina.

Opasne hemikalije

Asos kaže da će deca biti finansijski podržana kako bi mogla da se vrate u školu, a da će se odraslim izbeglicama isplaćivati plate dokle god ne pronađu legalno zaposlenje. Portparol kompanije rekao je: “Implementirali smo ove programe sanacije uprkos činjenici da ova fabrika nije bila povezana sa Asosom”.

U ovoj fabrici, izbeglice iz Sirije radile su na Mango i Zara farmerkama

 

Istraga je takođe otkrila izbeglice iz Sirije koje su radile 12 sati dnevno u fabrici koja je izbeljivala farmerke za Mango i Zaru.

Izbeglice su prskale opasne hemikalije za izbeljivanje teksasa, ali većina radnika nije imala ni običnu masku za lice.

Mango kaže da je fabrika radila kao podugovarač bez njihovog znanja. U toku njihove naknadne inspekcije, nije pronađen nijedan radnik iz Sirije, i zatečeni su “dobri uslovi rada, osim nekih ličnih mera bezbednosti”.

Zarina matična kompanija, Inditex, kaže da su njihove inspekcije fabrika “izuzetno efikasan način za praćenje i unapređenje uslova rada”. Već su otkrili ozbiljna nepoštovanja uslova tokom revizije u junu, i dali fabrici rok do decembra da izvrši neophodna poboljšanja.

Teško zagađena oblast perionica u Istanbulu zapošljava mnoge izbeglice iz Sirije

 

U drugoj fabrici u Istanbulu, Panorama je otkrila odrasle Sirijce kako rade uz tursku decu od kojih su neka stara samo 10 godina.

Vlasnik je rekao da radi za Next i pokazao timu komplet Next pidžama za koje je rekao da ih prave u fabrici.

Next kaže da njihove pidžame pravi drugi dobavljač, i da su one koje smo mi videli možda samo uzorak. Rekli su i da uzorci naširoko cirkulišu, i da prisustvo jednog uzorka u fabrici ne znači da je tamo i napravljen.

Panoramina emisija - Undercover: The Refugees Who Make Our Clothes biće emitovana na kanalu BBC One u 20:30h, u ponedeljak, 24. oktobar, a nakon toga će biti dostupna na BBC iPlayer-u.

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.bbc.com/news/business-37716463