Devet inspirativnih muslimanki koje ruše stereotipe

Sada više nego ikada — u svetlu pojačanog govora mržnje, diskriminatornog jezika i štetnih stereotipa o muslimanima — želimo da promovišemo raznovrsnu i živopisnu umetnost i glasove muslimanki širom sveta, kako bismo naglasili da se muslimanke ne mogu definisati. One su odvažne, kreativne, hrabre, posebne i dinamične. One su doktorke, učiteljice, majke, aktivistkinje za ljudska prava, umetnice, novinarke, plesačice, i još mnogo toga.

Zajedno, hajde da budemo glasni u rušenju štetnih stereotipa o muslimanima u SAD-u i širom sveta. Istražite deo moćnih radova i reči muslimanki koje su umetnice, aktivistkinje, fotografkinje, i liderke kroz rad koji je prikazan u našoj MUSLIMA: umetnost i glasovi muslimanki kampanji.

Ovih 9 muslimanki suprotstavljaju se negativnim predstavama i portretima, prkose etiketiranju i definicijama, i ruše štetne zidove prosto time što su ono što jesu.

LaRita Dixon, SAD

“U ovom radu, želela sam da pokažem zabavnu stranu muslimana, da pokažem ljudima da smo mi isti kao svi.”

Hidžabi

Haafiza Sayed, UAE/Indija

“Moja muslimanka je među milionima zanemarenih i često ignorisanih muslimanki u globalnim društvima. To su žene koje su jake, slobodne, osvešćene u svakom smislu, koje ostvaruju svoja prava, izražavaju svoja mišljenja; one su liderke, edukatorke, doktorke, spisateljice, umetnice, aktivistkinje, i još mnogo toga.”

Nevidljiva muslimanka

Nadia Helmy Ahmed, Danska

“Trudim se da osporim kulturni diskurs o načinu na koji muslimanke treba da se ponašaju. I da pokažem liderstvo kroz sport i ohrabrim druge žene da ruše jake norme.”

Borba protiv kulturnih i verskih diskursa

Rajae el Mouhandiz, Maroko/Alžir/Holandija

“Moram da se borim sa muslimanskim muzičkim kućama koje ne žele da me zastupaju jer sam žena koja ne nosi hidžab... Verujem da su pop kultura i pisanje pesama u muslimanskoj kulturi — baš kao i u svim drugim kulturama — odlična sredstva koja mogu da se koriste kao način da kažete svoje mišljenje, pokažete svoju potragu za jedinstvenim karakterom i identitetom, i podelite ideje sa svojim vršnjacima i svetom. Pop kultura je uvek delovala kao podstrek, i pokazalo se da je moćan alat za kulturnu diplomatiju ili kulturnu pobunu.”

Pogledajte njen muzički video u Mainstream Muslima

Soufeina Hamed, Nemačka

“Biti muslimanka u gradu na Zapadu nije toliko loše kao što neki ljudi misle. Po mom iskustvu, to vas nekako čini savesnijim, osetljivijim, i sigurnijim u ranom uzrastu. Kada sam počela da nosim hidžab, osetila sam da od tog trenutka predstavljam nešto veće od sebe. Predstavljala sam celu zajednicu — zajednicu koja je raznolika koliko i čovečanstvo.”

Manje različita

Kelly Izdihar Crosby, SAD

“Još uvek sam ganuta raznolikošću islamske globalne zajednice i ta ideja se razvila u ovo delo. Odlučila sam da kreiram kolaž žena koje nose različite marame i imaju različite boje tena. Prikazala sam muslimanke koje nose turbane, turske hidžabe, ‘tradicionalne’ hidžabe, moderne marame, nikabe, i koje ne nose hidžabe. Želim publici da pokažem našu lepotu i našu raznolikost u pogledu načina na koji prikazujemo veru. Konvencionalna slika muslimanki je prilično jednodimenzionalna, a ja verujem da ovo delo može posmatraču da ponudi alternativu trenutnom monolitnom stereotipu.”

Tapiserija sestrinstva

Senna Ahmad, SAD

“Posmatrala sam masu i primetila neverovatnu raznolikost ljudi, sa različitim prošlostima i pričama, različitih rasa i starosti. Ono što sam pomislila pre nego što sam napravila ovu fotografiju je kako je neverovatno da jedno verovanje može da ujedini toliko nas, bez obzira na različitosti. Dok mi je ta misao prolazila kroz glavu, videla sam tu devojčicu koja je sedela na podu i gledala pravo u mene. ‘Čistoća’ je jedina reč koja mi je pala na pamet kada se njen prodoran pogled susreo sa mojim. Dečije misli su neukaljane svetom oko njih, i interakcija koju sam imala sa ovom devojčicom, kraća od dvadeset sekundi, navela me je da poverujem da naša nada zaista leži u rukama onih koji su mlađi od nas. Oni imaju velike snove i misli pune nade. Ako ikada izgubite veru, pogledajte u oči deteta i pronaći ćete je tamo.”

Molitva nade u Noći kadr

Zainab Khan, SAD/Avganistan/Pakistan

“Čvrsto verujem da ćemo kroz mir, ljubav, poštovanje, i uzajamno razumevanje moći da pružimo podršku koja će osnažiti žene da kao sestre posegnu jedna prema drugoj. U današnjem svetu, gde su naše šanse da se povežemo mnogo veće, zaista jeste moguće stvoriti kulturu sestrinstva i jedinstva. Dok delimo naša iskustva i glasove interaktivno širom sveta, dobijamo šansu ne samo da postanemo vidljive, već i da udahnemo život u naše priče.”

Sestre

Saba Chaudhry Barnard, SAD

“Godinama sam mučila sebe pokušavajući da se uklopim, da se istaknem, da ‘pronađem sebe’ u tim malim kalupima. Ali, to je nemoguće. Umesto toga, stvaram umetnost koja je, nadam se, manje kategorisana i reduktivna, koja pokazuje da su granice koje stvorimo između nas i unutar nas, zapravo, iluzija. Stoga, moj rad se ne bavi toliko definisanjem muslimanki, niti bilo koga drugog, već anti-definisanjem. Anti-definisanjem sebe i povezivanjem sa tim univerzalnim ‘nečim’ što postoji u svima nama.”

Sofija (Američka lepotica) u An-Noor-u

Zajedno, hajde da se bavimo anti-definisanjem. Podelite ova moćna umetnička dela i reči muslimanki kako biste stali uz njih dok ruše stereotipe i suprotstavljaju se diskriminaciji.

Istražite još glasova i umetničkih dela muslimanki širom sveta putem kampanje MUSLIMA.

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

https://www.globalfundforwomen.org/9-inspiring-muslim-women-shattering-stereotypes/