Dobitnice Nobelove nagrade za mir u NVO Atini

Inicijativa žena nobelovki predvođena dobitnicama Nobelove nagrade za mir Tawakkol Karman (Jemen), Shirin Ebadi (Iran) i Jody Williams (SAD), posetile su NVO Atina, kako bi pružile podršku radu organizacije, ali i ženama koje beže od rata i njihovoj borbi za prava koja su u postojećoj izbegličkoj krizi ugrožena.
U realizaciji svoje misije predstavnice delegacije posetile su nevladinu organizaciju Atina koja već godinama sprovodi programe sveobuhvatnog socijalnog uključivanja žrtava trgovine ljudima i drugih vidova eksploatacije i trenutno je aktivno kroz svoje mobilne timove angažovana na pružanju pomoći i podrške najranjivijima među izbegličkom populacijom u Šidu i Preševu.


Cilj rada ovih timova je rano prepoznavanje slučajeva trgovine ljudima i drugih oblika nasilja među izbeglicama, posebno među decom bez pratnje, devojkama i ženama. Mobilne timove čine osobe koje govore arapski i farsi jezik, kulturni medijatori, licencirani stručni radnici koji imaju iskustva u pružanju psiho-socijane podrške i pomoći izbeglicama kao i osobama koje su preživele neki vid nasilja ili trgovinu ljudima.


Zajedničkim radom, trudom i međusobnom podrškom moguće je pružiti pomoć najugroženijima koji bez toga ne bi imali šansu da sebi osiguraju bolju budućnost. Važno je otvoriti ne samo granice, već i um koji će prepoznati potrebe i pružiti adekvatne odgovore i podršku najvulnerabilnijim osobama izbegličke krize.
Ovo su samo neki od razloga zašto je Inicijativa žena nobelovki pokrenula akciju pod nazivom „Otvorena granica“ i #WomanRefugeeWelcome
Ako želite da podržite akciju i doprinesete borbi možete učiniti to i putem svojih Facebook, Twitter, YouTube i Instagram profila korišćenjem hashtag-a #WomenRefugeesWelcome ili šerovanjem bloga delegacije http://bit.ly/WomenRefugeesWelcome 

Tagovi: