Drugi regionalni sastanak - Koordinatori lokalnih mreža u Srbiji i Makedoniji razmenili su iskustva o migrantskom pitanju

 

Predstavnici gradova i opština sa najviše migranata u Srbiji sastali su se prošle nedelje u Skoplju sa kolegama iz Makedonije. Ovom prilikom, koordinatori mreža Šida, Subotice, Sremske Mitrovice, Beograda, Vranja, Preševa, i kolege iz Đevđelije, Kumanova i Skoplja razmenili su iskustva o sprovođenju projekta „Gradimo zajedno”.

Glavna tema regionalnog sastanka bili su prvi monitoring izveštaji koji pokazuju u kakvom je stanju sistem za podršku i integraciju migranata. „Zaključci izveštaja iz šest gradova iz Srbije jesu da regulativa o izbegličko-migrantskom pitanju uglavnom stiže ’iz centrale’ i ’odozgo’, pri čemu lokalne institucije i tela ne učestvuju dovoljno u njihovoj izradi. To na kraju dovede do toga da, na primer, u Šidu nemamo dovoljno terenskih socijalnih radnika, a da u Vranju lokalna zajednica ne bude obaveštena da će u tom gradu biti otvoren centar za smeštaj migranata“, rekla je Jelena Hrnjak iz Udruženja Atina.

Na sastanku je istaknuto da se u obe zemlje najviše uradilo na uključivanju dece u obrazovni sistem, a da je sada na redu stvaranje uslova za zapošljavanje lica iz izbegličko-migrantske populacije, što je jedan od najvažnijih preduslova za kvalitetnu integraciju. Na kraju sastanka, prisutnima se obratio i predstavnik makedonskog Ministarstva rada, koji je govorio o aktivnostima koje je ova institucija preduzela tokom i nakon krize u cilju unapređenja položaja izbeglica i olakšavanja njihovog pristupa osnovnim uslugama zaštite i podrške.

Ovom prilikom organizovana je i poseta Prihvatnom centru za migrante Vizbegovo kod Skoplja, kao i Tranzitnom centru Tabanovce u opštini Kumanovo, na samoj granici sa Srbijom, i predstavljanje aktivnosti podrške za izbeglice i migrante/kinje koje se izvode u ovim centrima. U njima trenutno boravi između 30 i 50 lica uglavnom iz zemalja Bliskog i Srednjeg Istoka, i većina njih je uključena u raznovrsne programe podrške.

U narednom periodu, lokalne mreže koje učestvuju na projektu „Gradimo zajedno“ očekuje istraživanje zbog izrade drugog monitoring izveštaja, sprovođenje kampanja javnog zastupanja u lokalnim zajednicama i studijska poseta Nemačkoj.

Projekat „Gradimo zajedno: monitoring i javno zastupanje u lokalnim zajednicama“ sprovodi Udruženje Atina zajedno sa Makedonskim udruženjem pravnika i Fondacijom Konrad Adenauer, a uz finansijsku pomoć Evropske unije, u pomenutim mestima više od godinu dana.