Emotikoni mogu da pomognu deci da obelodane zlostavljanje

Deci može biti veoma teško da kažu odrasloj osobi da su zlostavljana. Sada, tehnologija može igrati ulogu u pokretanju ovih teških, ali važnih, razgovora. Bris, švedska neprofitna organizacija, kreirala je nekoliko emotikona koji prikazuju tužnu ili povređenu decu.

“Deca uglavnom komuniciraju putem sms poruka, i svog Ajfona ili Ajpeda. Ovo je način da se stvore slike kao zamena za reči koje ih je možda sramota da izgovore”, kaže Meri Vitijer, izvršna direktorka Bivona Centra za zastupanje deteta.

Vitijerova kaže da su "Zlostavljani emotikoni" genijalna ideja koja bi možda mogla da podstakne više dece da nekome kažu da su zlostavljana.

"To može da bude prvi probni korak ‘Evo šta se dešava. Ne želim da kažem da je tata pijan i da me je upravo ošamario pa sad imam modricu na oku, ali mogu u poruci da ti pošaljem emotikon sa flasterom ispod oka, i sliku na kojoj je moj tata sa kriglom piva u ruci.’”

Vitijerova kaže da odrasli moraju da budu spremni da preduzmu nešto ako znaju dete koje je podelilo neki od ovih emotikona.

“Ako Vi primite sličnu poruku, ili je prime Vaš sin ili ćerka jer su najbolji prijatelji sa nekim ko je zlostavljan ili zanemaren, morate da učinite nešto. Morate da se obrazujete.”

Prema podacima Bivona Centra za zastupanje deteta, samo 10 procenata dece koja su seksualno zlostavljana obelodani to zlostavljanje tokom svog detinjstva. Devedeset procenata slučajeva zlostavljanja dece koje je Bivona istražila uključuju navodno seksualno zlostavljanje.

Emotikoni o zlostavljanju ne uključuju konkretnu ikonu koja prikazuje seksualno zlostavljanje deteta. Vitijerova kaže da bi bila zainteresovana da vidi da li postoji način da se prenese ta poruka ikonom koja nije preterano eksplicitna. Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:
http://wxxinews.org/post/emojis-may-help-kids-disclose-abuse