Kada žena podržava ženu, neverovatne stvari se dešavaju

Projektom “Lokalna podrška najranjivijima iz izbegličke populacije” koji se sprovodi uz podršku Populacionog Fonda Ujedinjenih nacija,  solidarnost među ženama je dobila svoj najlepši oblik!

“Kada žena podržava ženu, neverovatne stvari se dešavaju!“ govori jedna od učesnica radionica koje se redovno sprovode u Centru za azil u Krnjači. Ove žene nas podsećaju koliko je važna solidarnost, podržavanje, aktivizam među ženama kako bismo iskorenile rodnu neravnopravnost i stvorile čuda kako one govore.

“Ovo je za nas novo iskustvo, uključene smo, slušane, vrednovane i poštovane. Naš glas se čuje!” Glas žena sa kojima radimo nas redovno podseća koliko je važno slušati svaku ženu i dati joj moć odlučivanja i govora. U trenucima kada je politička participacija gotovo nemoguća misija za žene izbeglice i migrantkinje, NVO Atina pokušava da njihovo pravo glasa ostvari kroz aktivnosti direktne podrške koje sprovodi.

Uz podršku UNFPA sprovode se radionice osnaživanja, savetovanje i dugoročna direktna podrška koja omogućava ženama i devojčicama da steknu svoju nezavisnost, da se bore za svoja prava, ali i menjaju svet oko sebe.

Na kraju ne treba zaboraviti da ako želimo da postignemo rodnu ravnopravnost moramo biti solidarne, a tome nas stalno podsećaju učesnice naših radionica rečima poput ovih “Iza svake uspešne žene stoji pleme uspešnih žena koje je podržavaju!”

Projekat “Lokalna podrška najranjivijima u izbegličkoj populaciji” se sprovodi do kraja jula 2018. godine u tri mesta u Srbiji čiji je cilj unapređenje položaja žena i devojčica izbeglica.