Kako stati na put trgovini ljudima?

Novi izveštaj se pobrinuo za to da se čuju glasovi onih koji su preživeli trgovinu ljudima.

U utorak, vlada SAD objavila je prvi izveštaj o trgovini ljudima koji su napisali preživeli.

U ovom dokumentu, 11 osoba koje su preživele seksualnu i radnu eksploataciju, a koje su imenovane od strane Baraka Obame kao prvo SAD Savetodavno veće o trgovini ljudima 2015. godine, daju preporuke o načinima na koje se mogu poboljšati federalne politike o trgovini ― od zakona, preko kampanji za podizanje svesti javnosti, do usluga za žrtve.

SAD su prva zemlja na svetu koja je proizvela takav izveštaj, prema navodima Stejt Departmenta.

“Po prvi put u istoriji, mi [preživeli] ćemo biti u mogućnosti da pomognemo”, rekla je za Huffington Post Tina Frant, koautorka izveštaja i žena koja je preživela seks trafiking. “Da budem potpuno iskrena, zakoni koji su usvajani nisu obezbeđivali ono što je nama zaista bilo potrebno― naši glasovi su bili izgubljeni.”

 

LISA KRISTINE

Tina Frant, koautorka izveštaja, žena koja je preživela seks trafiking, i osnovala neprofitnu organizaciju Courtney’s House

Trgovina ljudima ― ili skrivanje ili prevoz osoba u svrhu eksploatacije ― utiče na oko 1.5 milion žrtava u SADu, i 27 miliona žrtava širom sveta, prema podacima UNICEFa.

Novi izveštaj predstavlja pet predloženih oblasti za federalnu vladu, kako bi se bolje podržale žrtve trgovine ljudima.

1. Pobrinite se za to da je policija obučena za borbu protiv trgovine ljudima

Izveštaj preporučuje kreiranje obuka za policiju koje će biti standardizovane širom zemlje, i potpomognute od strane preživelih.

“Za radnu eksploataciju i kućni rad [na primer], potrebne su obuke od strane ljudi koji su bili trafikovani, kako biste razumeli mreže i prave biznise koji se koriste kao paravan”, rekla je Frantova za HuffPost. “To su biznisi koje svi mi koristimo ― oni se bave radnom eksploatacijom, a mi toga čak nismo ni svesni.”

2. Kreirajte kampanje podizanja svesti koje će odražavati raznolikost žrtava trgovine ljudima

Autori predlažu da se osigura da kampanje i posteri predstavljaju punu raznolikost žrtava trgovine ljudima, od seks trafikinga do radne eksploatacije, i da naročito obuhvate i Indijanke.

“Umesto da se posmatraju kao žrtve, posmatraju se kao prostitutke.”

3. Obezbedite usluge podrške za sve tipove žrtava trgovine ljudima

Izveštaj preporučuje više sigurnih kuća koje bi bile dostupne starijim žrtvama trgovine.

“Umesto da se posmatraju kao žrtve, one se posmatraju kao prostitutke”, kaže Nensi Kabrera-Čejkon u izveštaju. “Da, to je užasna situacija za decu, ali moramo videti i kako ta deca odrastaju i postaju oštećene odrasle osobe koje su takođe žrtve.”

4. Povećajte finansiranje za istragu radne eksploatacije u više industrija

Izveštaj preporučuje da Ministarstvu rada prioritet budu istrage ugostiteljstva, poljoprivrede, i građevinske industrije, koje često unajmljuju imigrante i druge “ranjive radnike”, poput jeftine radne snage, sezonskih, ili privremenih radnika, koji su podložni eksploataciji. 

5. Pomozite preživelima da dobiju nove prilike za uspeh u radu i životu

Autori predlažu veću ponudu ekonomskih mogućnosti za preživele, bez obzira na to da li su one u formi stručnih obuka, finansijskog savetovanja, edukativnih stipendija, ili zapošljavanja u federalnim agencijama. 

ASSOCIATED PRESS

Vajolezija, devojka koja je preživela seks trafiking, sedi na stolici za ljuljanje u svom domu u Baltimoru. Lokalne i federalne službe pokušavaju da učine više u borbi protiv seks trafikinga, ali uz rastući broj preživelih, mnoštvo vladinih, neprofitnih i verskih organizacija koje pružaju pomoć teško uspevaju da održe korak — 8. oktobar 2014.

U preporukama za predlog izveštaja, svaki koautor mogao je da doprinese na osnovu ličnog iskustva iz situacije trgovine.

“Ne samo da sam prošla kroz sve to, već pružam i usluge drugima”, rekla je Frantova za HuffPost. “Ja znam šta se zaista dešava na terenu.”

Sa 14 godina, Frantova je upoznala 10 godina starijeg muškarca koji se sprijateljio sa njom i ubedio ju je da pobegne od kuće, napisala je u eseju 2005. godine. Taj muškarac ju je zatim prisilio na seksualne odnose sa drugima za novac, i fizički ju je zlostavljao kada mu ne bi donela dovoljno.

Frantova je uspela da “izađe” iz te situacije tek u svojim kasnim 20-im, rekla je za HuffPost.

“Svaki put kada radim sa preživelima, ispričam im svoju priču”, kaže Frantova. “Oni kažu, I moja priča je ista”.

Frantova je, 2008. godine, osnovala neprofitnu organizaciju Courtney’s House, koja je do sada pomogla preko 800 žrtava seks trafikinga, prema njenim rečima. Ova grupa pruža usluge za mlade u Vašingtonu, Merilendu i Virdžiniji, stvaranjem grupa podrške, vođenjem hotlajn linije, i provođenjem svakog vikenda, od 3 do 7 sati ujutru, na ulicama u potrazi za potencijalnim žrtvama kojima je potrebna podrška.

“To se može dogoditi svakome”, rekla je Frantova. “To nema nikakve veze sa tim koliko novca imate, ili gde živite.” 

“Makroi mogu upravo sada biti u vašoj kući”, dodala je ona. “Putem interneta.”

Ako želite da pročitate izveštaj i saznate više o trgovini ljudima, posetite sajt.

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.huffingtonpost.com/entry/united-states-advisory-council-human-trafficking-report-by-survivors-victims_us_580526fde4b0b994d4c0bdc7?3564p8qifbwt57b9