Kako trgovci ljudima seksualno iskorišćavaju žrtve

Eksploatacija ima mnogo lica. Eksploatacija ljudi je, najjednostavnije rečeno, zloupotrebljavanje moći radi lične koristi i/ili profitabilne prednosti na račun drugog.

Trgovci ljudima – oni koji regrutuju, transportuju, ili drže ljude (fizičkom ili psihičkom) pretnjom, silom, prevarom ili prinudom, u nadi da će profitirati od seksualnih usluga svoje žrtve – takođe imaju mnogo lica, što otežava njihovo uočavanje i sprečavanje. Ovo su najčešći primeri, kada se radi o komercijalnoj seksualnoj eksploataciji unutar zemlje:

Dečko Makro. Dečko Makro, takođe poznat kao Romeo ili Finesa Makro, je trgovac ljudima koji se pretvara da je romantično zainteresovan za ranjivu devojku ili mladu ženu. On će obično provesti jedan period udvarajući se, kupujući joj poklone, zadobijajući njeno poverenje i izolujući je, a potom će koristiti i njenu finansijsku, društvenu i emocionalnu zavisnost. Obično počne da joj prodaje snove, obećavajući joj bolji život, lako zarađeni novac i luksuznu budućnost. Najčesća mesta gde može pronaći devojke za svoj plen su, autobuska stanica Greyhound, tržni centri, sudnice i ispred zatvora.

Jedan takav makro je izjavio:

“Jednom sam upitan: “Šta je moćnije, ljubav ili mržnja?”. Odgovorio sam na pitanje ovako: Utrčao bih u zapaljenu zgradu, rizikujući svoj život da spasim nekoga koga volim. Ali nikada ne bih utrčao u zapaljenu zgradu i rizikovao svoj život da ubijem nekoga koga mrzim. Moje sposobnosti lidera, stil i tehnike, potiču od ljubavi. Čovek ili žena, će uraditi deset puta više da zadovolje ili zaštite nekoga koga vole, nego nekoga koga se plaše. Tako da je strah bio oružje, korišćeno samo protiv spoljnih izazivača. Moje kuće (javne kuće) su funkcionisale, kao fino uigrane sestrinske kuće.”

Gorila Makro. Gorila Makro je univerzalno prihvaćen izraz za makroa koji koristi konstantno nasilje i pretnje, ne bi li ubio volju žrtve i tako je potpuno potčinio. Ovaj tip makroa često siluje, tuče i emotivno ugnjetava svoje žrtve, pokušavajuci tako da uništi njenu nadu. Početkom ove godine, jedna od žrtava ovog tipa makroa, je u sudnici podelila svoju priču, objašnjavajuci da je bila skinuta i davljena pod tušem. Rekla je, da je obećanje da će te večeri istetovirati njegovo ime na vratu, jedina stvar koja joj je spasila život.

“Dno Devojka”. Nisu svi makroi i trgovci ljudima muškarci. Mnogi od nas su čuli izraz “madam”, u prevodu žena koja poseduje i upravlja javnom kućom, ali bi mnogi od nas možda bili šokirani kad bi znali, da štićenice, takođe, regrutuju druge devojke i mlade žene u život prostitucije. U hijerarhiji makro strukture, “Dno Devojka” je ona koja je pokazala najveću lojalnost makrou ili trgovcu ljudima. Ona najčešće dolazi na ovaj položaj, tako što biva brutalno pretučena, za primer drugim devojkama, ne bi li, iz straha, ostale lojalne makrou. Ona nadgleda druge devojke, kada makro nije prisutan, i brine se da se njegova pravila i uputstva sprovode, i da njihova lojalnost ne posustane. Ona je naučena da bez pogovora veruje, da se organima vlasti i socialnim službama ne može verovati. Ukoliko se njen makro tereti, ona nece sarađivati u istrazi, misleći da će svojom odanošću zaraditi njegovo poštovanje.

Ova uloga često vodi u intezivno trauma vezivanje i doprinosi njenoj dualnoj ulozi žrtve i iskorišćivača. U nekim slučajevima “Dno Devojke” imaju ulogu novog prijatelja, mameći ranjivu devojku u prostituciju. Do regrutovanja može doći preko interneta, u srednjoj školi ili čak u autobusu. Jedna takva devojka, upitana zašto je učestvovala u regrutovanju, rekla je: “Stvorila sam sopstvenu porodicu, a ne gadove od kojih potičem”, dok je odgovor druge devojke, “Iz ovoga potičem. To je porodični biznis. Moja mama, ujaci, sestre i rođaci, se svi bave ovim. Odakle ja dolazim, to je normalno.”

I ako postoji mnogo generalnih karakteristika koje neke ljude čine podložnijim seksualnoj eksploataciji i trgovini ljudima, jedno je sigurno – regrutacija je dobro organizovana, i oni protiv kojih se borimo su ekstremno motivisani. Jedan makro je rekao: “Nemoguće je zaštititi sve devojke od tipova kao što sam ja, zato što je to ono što mi radimo. Mi jedemo, pijemo i spavamo smišljajući načine da prevarimo mlade devojke, da učine ono što mi želimo da čine.”

oguće intervenišite. Članovi zajednice, oslonite se na organizacije koje mladima pružaju preko potrebne informacije. Zakonodavci, nastavite da pojačavate kazne krivima za eksploataciju. Eksploatacija ima mnogo lica, ali ima ih i nada.

Za NVO Atina tekst sa engleskog prevela Jelena Šalipur

Izvor: http://iwantrest.com/2014/02/04/how-traffickers-exploit-people-for-sex/