Ko su trgovci ljudima?

Kako da prepoznaš trgovca ljudima?

Fotografija: https://netherlandsnewslive.com/

Ne postoji univerzalan profil trgovca ljudima, zbog čega ih nije moguće lako detektovati i analizirati. Postoji onoliko vrsti trgovaca ljudima koliko i načina da se ljudi eksploatišu. Ono što je pak svim trgovcima ljudima na svetu zajedničko jeste da eksploatišu druga ljudska bića i to samo zbog sopstvenog profita.

To mogu biti strani državljani ili građani Srbije, muškarci i žene, članovi porodice, čak i roditelji, partneri, poznanici i stranci - različitih godina, bračnog i socio-ekonomskog, obrazovnog statusa. Svako od njih ima svoju ulogu u lancu trgovine ljudima, od vrbovanja do eksploatacije. Neke od njih je žrtva poznavala duži vremenski period; s druge strane, eksploataciju može vršiti i nepoznata osoba koju je žrtva upoznala uživo ili online tražeći posao, mogućnost za školovanje u drugoj zemlji ili drugom gradu. Trgovci ljudima mogu funkcionisati i kao organizovana kriminalna grupa.

Vrlo često trgovci ljudima i njihove žrtve dele istu nacionalnu, etničku i kulturnu pripadnost što im omogućava da bolje shvate okolnosti u kojima žrtve žive i iskoriste njihovu ranjivost.

Žrtvu često u lanac trgovine uvlači osoba koju ona poznaje i u koju ima poverenje (drugarica, rođak, kum, komšija, tetka, dečko, muž…) Trgovac ljudima zloupotrebljava poverenje žrtve i njenu želju za boljim životom. To može biti posrednik, poslodavac, korumpirani službenik, prevoznik. Često trgovac ljudima simulira ljubavnu vezu i po nekoliko meseci pa joj tek onda predloži da odu npr. u inostranstvo da rade, žive, nađu bolji posao i veću zaradu.[U1] 

Trgovci ljudima mame i hvataju osobe u zamku prinudnog rada, primoravanja na vršenje krivičnih dela, primoravanja na prosjačenje ili prostituciju i to - koristeći različite metode, od brutalnih kao što su fizičko, psihološko, ekonomsko nasilje kako bi ih kontrolisali, stvaranje odnosa zavisnosti i zloupotreba teškog položaja druge osobe, pa do “suptilnijih” metoda kao što su ucena ili čak emotivno zavođenje žrtve, dovođenje i držanje žrtve u zabludi.

Trgovci ljudima se približavaju potencijalnim žrtvama na različite načine, uključujući direktan kontakt sa osobom ili sa njenom porodicom i rođacima, zatim lažno se predstavljajući kao potencijalni poslodavac kroz reklame koje obećavaju poslove i prilike za zaradu ili radi uspostavljanja emotivne veze.

Trgovci ljudima najčešće namamljuju žrtve u situacije eksploatisanja nudeći im lažnu nadu da će na taj način moći da poprave svoje živote i živote svojih porodica. Obećavaju šansu za bolji život - dobar posao i zaradu, divnu vezu ili nove i uzbudljive mogućnosti.