Melinda Gejts o tome kako kontrola rađanja osnažuje žene

Melinda Gejts je napisala snažan esej o tome kako kontrola rađanja osnažuje žene

Ona se nada da će obezbediti sredstva za kontracepciju za 120 miliona žena do 2020 godine.

“Kao i većina žena koje poznajem, i ja sam koristila sredstva za kontracepciju dugi niz godina.”

Tako poslovna žena i filantrop Melinda Gates započinje svoj esej o važnosti kontrole rađanja koji je nedavno objavljen u časopisu “National Geographic”. Ona svedoči o tome kakav uticaj dostupnost kontraceptivnim sredstvima može imati na žene širom sveta.

“Od kako smo Bil i ja osnovali našu fondaciju, pre skoro deceniju i po, slušala sam od žena širom sveta o tome koliko su kontraceptivna sredstva važna za njihovu sposobnost da preuzmu odgovornost za svoju budućnost,” napisala je ona. “Kada su žene u stanju da planiraju trudnoću, kako za sebe tako I za porodicu, i u skladu sa njihovim ciljevima, onda imaju bolju mogućnost da završe školovanje, ostvare prihode, i aktivno učestvuju u radu zajednice.

Gospođa Gates je, 2012 godine, organizovala, globalni samit pod nazivom Planiranje porodice do 2020 godine,  čiji je cilj da se proširi pristup  kontracepciji, koju bi žene u nevolji širom sveta mogle da priušte. Samit je trebao da obezbedi bolju kontrolu rađanja za još 120 miliona žena do 2020 godine, ali u ovom trenutku globalno partnerstvo ne uspeva da ostvari taj cilj: do Jula 2016 godine, samit je obezbedio usluge planiranja porodice za 24 miliona žena. Iako se ovo smatra uspehom, ipak nije ni polovina cilja od 120 miliona.  

“To je bio ambiciozan, ali ostvarljiv cilj – i važno obećanje da žene u najsiromašnijim delovima sveta neće biti zaboravljene,” objasnila je gospođa Gates u svom eseju.“…Ako ne počnemo da nadoknađujemo izgubljeno vreme, propustićemo priliku da od ovoga napravimo prekretnicu za žene širom sveta.”

Gospođa Gates je napisala da ,kada razmišlja o tome šta je sve stavljeno na kocku u poslednje 3 godine, seti se žena – Anite I Sušile – koje je upoznala prošle godine u indijanskom selu Kamrawa.

Anita, 40-godišnja majka petoro dece, rekla je gospođi Gates da je “živela život pun odricanja, napornog rada I pun briga,” jer nikad nije imala pristup uslugama planiranja porodice. Sušila, učiteljica stara 28 godina I majka dvoje dece, ima potpuno drugačije iskustvo, zato što je imala pristup kontracepciji.

Sušila I njen suprug su posvećeni ograničavanju obima njihove porodice, tako da su u stanju da svakome od svoje dvoje dece pruže život kakav zaslužuju,” napisala je gospođa Gates.

Sada je jasno, objašnjava gospođa Gates, da kontracepcija čini veliku razliku u životima žena. “Kada razmišljate o različitim životima koje imaju Anita i Sušila, jasno je da je napredak moguć,” napisala je ona. “Samo je pitanje je da li ćemo obezbediti resurse i dobru volju kako bi omogućili da se taj napredak proširi na veći broj žena i na više mesta.”

Ukoliko želite da pročitate ceo esej gospođe Gates posetite National Geographic.

Za NVO Atina sa engleskog prevela Nikoleta Bašić.

Tekst u originalu možete čitati putem linka: http://www.huffingtonpost.com/entry/melinda-gates-wrote-a-powerful-essay...