Mini-van fudbalska avantura u Novom Pazaru i Vranju

Svetsko prvenstvo u fudbalu je završeno, ali fudbalske avanture kod nas u Atini tek počinju. Jedna od naših avantura je fudbalska mini-van tura koja se održala u Novom Pazaru i Vranju tokom septembra 2018. godine. Fairplay inicijativa iz Beča je donela na dva dan mobilni teren za mali fudbal, mini fudbal, kao i DJ set za radionice. Cilj ove posete je bio da sa devojčicama i dečacima Novog Pazara i Vranja kroz fudbal razgovaramo na teme kao što su rodna ravnopravnost, toleranija, nediskriminacija i stvaranje prilika za jednaku participaciju svih članova-ica društva.

U Novom Pazaru je učestvovalo više od 70 dece koja su uživala u fudbalu, puštala muziku uz pomoć DJ seta, ali i razgovarala na temu ljudskih prava. Jedna od devojčica je podelila sa nama sledeće: “Nemam često priliku da igram sa dečacima fudbal. Uvek mislim da će me oni pobediti, jer su jači, ali danas vidim da to nije slučaj!” Važnost podržavanja devojčica da sebe vide kao ravnopravne članice društva koja mogu sve što požele prepoznala je kako ova devojčica, tako i sama zajednica koja je aktivno učestvovala i u organizaciji događaja kroz Kancelariju za mlade.

Grad Vranje je imao priliku da ugosti mini-van turu u Prihvatnom centru za izbeglice, migrante-tkinje. Ovo je bila savršena prilika ne samo da se razgovara o ljudskim pravima kroz fudbal, već i da se smanji socijalna distanca koja postoji između lokalnog stanovništva i izbeglica. Kroz fudbal i muziku devojčice i dečaci kako iz izbegličke populacije, tako i iz lokalne zajednice su imali priliku da se upoznaju, ostvare drugarstva, i možda nakon ovog događaja nastave da igraju zajedno fudbal.

Mini-van tura je deo projekta “Football zajedno” koji koordinira inicijativa fairplay na VIDCu u saradnji sa glavnim partnerom BAAP i u saradnji sa fudbalskim savezima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Projekat je sufinansiran od strane UEFA programa HatTrick i Austrijske agencije za razvoj. “Football Zajedno” je posvećen promovisanju ravnopravnosti i nediskriminacije kroz fudbal, a glavni cilj je osnaživanje ranjivih grupa, kao i unapređivanje jednake participacije devočica i žena u fudbalu. Projekat će biti implementiran do kraja 2020. godine sa još mnogo ovakvih avantura koje željno iščekujemo.