Mlade držao u ropstvu

NVO Atina pozdravlja akciju italijanske policije koja je u saradnji sa beogradskom kancelarijom Interpola, u Milanu uhapsila R.J., prvostepeno osuđenog u Srbiji za krivično delo trgovine ljudima. 

Poternica za R.J. raspisana je u junu 2012. godine i do hapšenja on je bio u bekstvu. Viši sud u Kragujevcu u decembru 2012. godine osudio je u odsustvu R.J. i R.S. iz Vrnjačke Banje na po osam godina zatvora za krivično delo trgovina ljudima prema članu 388. stav 6 Krivičnog zakonika RS. R.K. i njegova nevenčana supruga R.S. su prema navodima optužnice Višeg tužilaštva u Kragujevcu vrbovali devetnaestogodišnjeg I.D., državljanina Srbije i prevezli ga u Italiju, dovodeći ga u zabludu i zloupotrebivši njegovo poverenje prisiljavali ga na vršenje krivičnih dela.

Umesto branja grožđa u Švajcarskoj kako je glasio oglas na koji se oštećeni javio, on je odveden u Italiju gde je morao da za svoje “poslodavce” obavlja razne kriminalne radnje od prosjačenja preko sitnih ili krupnih krađa do obijanja stanova.

Po dolasku u Italiju R.J. je oštećenom oduzeo dokumenta i primoravao ga da uz pretnju i primenu sile za njega i članove nejgove porodice odrađuje kriminalne poslove zajedno sa drugim članovima kriminalne grupe. R.J. i R.S. bili su nedostupni organima gonjenja u Srbiji i sudilo im se u odsustvu.