Mreža Žene protiv nasilja: Ispitati navode o podvođenju, Marković da podnese ostavku

Mreža Žene protiv nasilja: Ispitati navode o podvođenju, Marković da podnese ostavku​

Ilustracija: pch.vector / Freepik

Mreža Žene protiv nasilja izražava duboku zabrinutost povodom navoda koji su se pojavili u više medija o umešanosti Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine i narodnog poslanika, i drugih visokih funkcionera u slučaj podvođenja devojčica i žena na više lokacija u Jagodini.

U vezi sa ovim slučajem, pozivamo nadležno tužilaštvo da bez odlaganja ispita sve detalje vezane za ovaj slučaj, i ohrabrujemo ga da ne ustukne pred činjenicom da se radi o visokim državnim funkcionerima. S tim u vezi, zahtevamo od svih nadležnih institucija, uključujući postupajuće tužilaštvo, Kancelariju za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Skupštinu i Vladu Republike Srbije, da obaveste javnost o koracima koje su preduzeli povodom ovih medijskih navoda i ozbiljnih optužbi protiv Dragana Markovića Palme i drugih visokih funkcionera za podvođenje devojčica i žena.

Takođe, mi kao Mreža pozivamo Dragana Markovića Palmu da podnese ostavku sa svih funkcija, i preuzme kako političku tako i ličnu odgovornost za ovaj čin. Najoštrije osuđujemo svaki vid zlostavljanja žena i devojčica i zahtevamo da se ovaj slučaj seksualnog nasilja nad ženama i devojčicama temeljno ispita ali i svi drugi slučajevi koji su se prethodnih meseci pojavili u srpskoj javnosti i duboko je uznemirili.

Seksualna i druga zloupotreba dece predstavlja teško kršenje dečjih prava i krivično delo za koje je zaprećena višegodišnja kazna zatvora. Podsećamo da je Srbija je usvojila više međunarodnih konvencija koje garantuju zaštitu dece i žena od nasilja i unapređenje njihovog položaja, a takođe je 2020. doneta i Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja. Borba protiv nasilja nad decom i ženama ne sme da ostane samo deklarativna politika Vlade već se ona mora delotvorno pokazati, uključujući i procesuiranje i kažnjavanje najviših državnih funkcionera ukoliko se dokaže da su učestvovali u ovakvim krivičnim delima seksualnog nasilja nad ženama i devojčicama.

Mi kao Mreža ženskih organizacija jasno poručujemo da smo tu da pružimo ne samo verbalnu, već i pravnu i psihološku podršku svim ženama i devojčicama žrtvama nasilja, uključujući i one koje su pretrpele seksualno nasilje od osoba koje su u javnosti percipirane kao moćne, i da nas mogu kontaktirati putem ovih telefona: https://zeneprotivnasilja.net/usluge-u-zajednici/srbija/mapa-usluga