Muškarac uhapšen zbog Facebook postova o sirijskim izbeglicama u Škotskoj

 Rotsej, na ostrvu Bjut, gde je 12 sirijskih porodica stiglo početkom decembra. Fotografija: Alamy

Uvredljivi komentari odnose se na izbeglice na ostrvu Bjut, a policija tvrdi da ovo hapšenje pokazuje da zlostavljanje putem društvenih mreža neće biti tolerisano.

Škotska policija smatra da će hapšenje muškarca odgovornog za niz uvredljivih Facebook postova o sirijskim izbeglicama, naseljenim na ostrvu Bjut, poslati jasnu poruku da takvo zlostavljanje na društvenim mrežama neće biti tolerisano.

Nakon izveštaja o nizu navodno uvredljivih onlajn postova koji se tiču sirijskih izbeglica koje žive u Rotseju na Bjutu, škotska policija potvrdila je u utorak da je 40-ogodišnji muškarac iz oblasti Inverklajd uhapšen na osnovu Zakona o komunikacijama.

Dvanaest sirijskih porodica stiglo je u primorski grad početkom decembra, kada je Škotska primila trećinu od hiljadu izbeglica koje je Dejvid Kameron prihvatio da primi iz kampova na granici Sirije, pre kraja prošle godine.

Nakon hapšenja, inspektor Juan Vilson iz policijskog ureda Danun rekao je: “Nadam se da hapšenje ovog pojedinca šalje jasnu poruku da škotska policija neće tolerisati nijedan oblik aktivnosti koja bi mogla da podstakne mržnju i isprovocira uvredljive komentare na društvenim mrežama.”

Tokom zime, volonteri iz Bjuta opremili su improvizovani društveni centar, koji je smešten u crkvenoj sali, i na taj način omogućili izbeglicama - koje su uglavnom iz ruralnih sredina - prostor da upoznaju jedni druge, a istovremeno i obezbedili fokus za posete obrazovnih i socijalnih radnika.

Ubrzo nakon dolaska prvih sirijskih izbeglica u Škotsku prošlog novembra, Meri Blek, poslanica Škotske nacionalne stranke, kritikovala je “neznalačku drskost i loše prikriveni rasizam” sa kojim se susrela onlajn, a koji povezuje izbeglice sa nedavnim terorističkim napadima u Parizu.

Dan pre nego što su prve izbeglice sletele na aerodrom u Glazgovu, Hamza Jusaf, predsedavajući radne grupe za izbeglice koja je koordinirala program preseljenja, i jedini muslimanski ministar u škotskoj vladi, potvrdio je da je obavestio policiju o islamofobičnom zlostavljanju kojem je bio podvrgnut na društvenim mrežama.

Ali, Jusaf je od tada hvalio odgovor javnosti na izbegličku krizu rekavši: “Duboko sam ponosan na škotski narod koji je pružio najtopliju ruku prijateljstva našim najnovijim komšijama.

 

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.theguardian.com/uk-news/2016/feb/16/man-arrested-facebook-posts-syrian-refugees-scotland