Na sastanku u Evropskom parlamentu sa Ramonom Strugariu

Predstavnice iz organizacije Atina, Lidija Đorđević i Marija Pantelić, su krajem marta meseca 2023. godine učestvovale u četvorodnevnom okupljanju u Briselu, organizovanom od strane Evropske mreže udruženja i aktivistkinja koja se bore za prava žena WIDE+. U sklopu zajedničkog projekta „We Empower – Promovisanje političkog učešća žena migrantkinja u Evropi“ podržanog od strane Evropske unije, okupilo se preko 30 aktivistkinja iz organizacija GADIP (Švedska)Red Latinas (Španija)ADRI (Italija)Glas svih žena (Holandija)WO-MI - žene migrantkinje (Danska)Međunarodni ženski prostor (Nemačka), Rumunski ženski lobi (Rumunija), Alianza por La Solidaridad (Španija), K.U.L.U. (Danska), Gabriela (Nemačka), i Atina. Organizacija Atina aktivna je članica WIDE+ mreže od 2016. godine, i intenzivno sprovodi zagovaračke aktivnosti na polju unapređenja položaja žena sa iskustvom migracija na evropskom nivou, bazirane na decenijskom iskustvu pružanja podrške ženama i devojčicama tražiteljkama azila, izbeglicama i migrantkinjama u Srbiji.

Cilj okupljanja bio je kreiranje prostora za razmenu iskustava, primera dobre prakse, kao i učenje o mandatima institucija Evropske unije, i načinama kreiranja zajedničkih zagovaračkih akcija u narednom periodu. Najznačajniji događaj tokom boravka u Briselu bila je poseta Evropskom parlamentu, i sastanak sa rumunskom parlamentarkom Ramonom Strugariu, članicom partije „Obnovimo Evropu“. Diskusija se povela o odnosu evropskih država prema ženama migrantkinjama, naročito onim koje dolaze sa Bliskog istoka i iz Afrike, kao i o negativnim uticajima jačanja desnice i antimigrantskih politika u Evropi ali i širom sveta. Ramona Strugariu je podelila i svoje iskustvo diskriminacije nakon što je iz Rumunije migrirala u Belgiju. Poseban deo sastanka bio je posvećen položaju Rumunki i eksploataciji kojoj su mnoge izložene iako dolaze iz jedne od država članica Evropske unije. Kao najveći problem trenutno kojem se izloženo naročito žene migrantkinje istaknuto je nasilje u digitalnom prostoru te se posebno razgovaralo o neophodnim koracima za unapređenje zakonske regulative i obezbeđenje efikasnije zaštite žena i devojaka koje su izložene ovom obliku nasilja. Ramona Strugariu je naglasila da nastavlja da pruža podršku inicijativama Evropske mreže WIDE+, te da će rado uključiti svoje koleginice i kolege kako bi se širila mreža ove podrške.

Ovo okupljanje predstavljalo je odličnu priliku za povezivanje, bliži uvid u rad drugih organizacija, ali i deljenje dostignuća na polju pružanja podrške ženama i devojčicama migrantkinjama i izbeglicama. Atina je zahvalna na ovom iskustvu, i mogućnosti da na nivou Evropske unije učestvuje u zagovaranju za bolji položaj svih žena, naročito jer država Srbija još uvek nije deo ove unije.

Fotografije sa okupljanja možete pogledati putem ovog linka.