Niš usvaja Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima

Prošle godine u Srbiji registrovano 79 slučajeva trgovine ljudima, a do septembra ove godine bilo je 66 takvih slučajeva, rekla ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Najbrojnije žrtve su žene, a polovinu ukupnog broja čine maloletne osobe, ukazao koordinator za borbu protiv trgovine ljudima MUP-a Srbije Mitar Đurašković.

Ministarka zdravlja i članica Saveta za borbu protiv trgovine ljudima Slavica Đukić Dejanović rekla je da je u Srbiji prošle godine registrovano 79 slučajeva trgovine ljudima, a da je do septembra ove godine bilo 66 takvih slučajeva.

"Identifikacija problema ne treba da nas brine, identifikacija problema je suočavanje sa realnošću i naša zemlja ozbiljno pristupa i radi na sprečavanju trgovine ljudima", rekla je Đukić Dejanović na konferenciji u Nišu koja je održana povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić rekao je novinarima da očekuje da niška Deklaracija u borbi protiv trgovine ljudima bude usvojena polovinom novembra i da će predložiti svim odborničkim grupama da to bude njihov zajednički predlog.

Koordinator za borbu protiv trgovine ljudima MUP-a Srbije Mitar Đurašković je rekao novinarima da su ranije najčešće žrtve bile strane državljanke koje su radile u ugostiteljskim objektima u Srbiji, a da se sada sve faze odvijaju u okviru granica Srbije, što znači da su žrtve najčešće državaljani naše zemlje.

Najbrojnije žrtve trgovine ljudima su žene, a polovinu ukupnog broja čine maloletne osobe, deca koja se iskorišćavaju za prostituciju, prosjačenje, vršenje krivičnih dela ili za prinudni brak, naveo je Đurašković.

Novi trendovi, koji nisu dominantni, su vrbovanje naših državljanki koje se odvode u zemlje kao što su Italija, Francuska, Nemačka, Švedska, Austrija i to prvenstveno radi prostitucije, kao i eksploatacija naših građana u građevinskoj indistriji.

Na konferenciji je saopšteno da je završen Nacrt strategije u borbi protiv trgovine ljudima za period 2013 - 2018. kojom su obuhvaćene oblasti prevencije, zaštite, gonjenja i partnerstva. 

Direktorka nevladine organizacije "Atina" Marijana Savić rekla je da u borbi protiv trgovine ljudima nedostaje veća koordinacija, dugoročno planiranje prevencije, privremeni smeštaj za žrtve trgovine ljudima.