Održan trening „Tehnike komunikacije prilagođene deci“

Održan trening „Tehnike komunikacije prilagođene deci“

Predstavnice NVO Atine su u periodu od 18-19.09. u Beogradu održale trening „Tehnike komunikacije prilagođene deci“. Učesnici su bili predstavnici partnerskih organizacija Save the children i to Praxis, Centar za integraciju mladih i Grupe 484.

Dvodnevni trening imao je za cilj da doprinese razvoju znanja i veština učesnika na teme veština komunikacije, komunikacije sa decom, vodjenja intervjua u situacijama intenzivnih osećanja i traume. Drugi dan treninga odnosio se na unapredjivanje znanja i razmene informacija na temu kulturoloških specifičnosti, razvojnih specifičnosti i rodno-zasnovanih različitosti, kao i to kako ove specifičnosti utiču na kreiranje razgovora sa korisnickom grupom.

Učesnici su imali prilike da se podsete i da upoznaju tehnike konstruktivne komunikacije, koje im mogu biti od značaja prilikom vodjenja intervjua sa decom. Koristeći vežbe, simulacije i druge tehnike, učesnici su imali priliku da primene znanja i veštine stečene treningom, poput značaja izražavanja kroz opise umesto tumačenja, tehnike aktivnog slušanja, parafaziranja, decentracije i sumiranja. Dvodnevna obuka završena je role-play-om kroz koji su učesnici imali prilike da integrišu stečena znanja i primene ih kroz iskustvenu vežbu.

Učesnici treninga su kao posebno značajno istakli mnoštvo primera iz prakse, prikazanih tokom treninga, kao i deo treninga koji se odnosio na razumevanje potreba deteta tokom intervjuisanja i planiranja daljih koraka. Predstavnice NVO Atine su kroz trening imale za cilj da učesnicima prikažu dugogodišnje iskustvo u radu sa populacijom izbeglica, migranata/kinji, tražioca/teljki azila, posebno decom i mladima.

Trening je održan uz organizacijsku podršku Save the children organizacije, kao najava daljih obuka i treninga koji će se odvijatiu okviru zajedničkog projekta SCI-a i NVO Atine „Deca nisu na prodaju“. Realizacija projekta predvidjena je do kraja 2019. godine.