Osmomartovski marš u Beogradu: Bubnjevi, bicikl sa ozvučenjem i borba za ženska prava

U organizaciji Mreže Žene protiv nasilja, Romske ženske mreže, Mreže Žena u crnom Srbije i Rekonstrukcije Ženski fond u Beogradu je održana protestna osmomartovska šetnja protiv patrijarhata, kapitalizma, nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i fašizma.

Priprema marša pod sloganom "Za radna prava žena i socijalnu pravdu" je održana još pre nekoliko dana kada su aktivistkinje napravile transparente, a završena u danas pre podne, kada je održana radionica za žene koje će da "prave buku" tokom protesta. Bubnjarke, saksofonistkinja i aktivistkinje koje prave zvečke sastale su se da bi uvežbale svoju ritam i duvačku sekciju koja će da diže atmosferu tokom marša.

 Nadam se da mi profesorka Blagojević neće zameriti što nisam na predavanju, ipak je važno da danas budem ovde sa ovim ženama – kaže mi Selena Simić, kroz smeh, a ona je bubnjarka u tri benda i vodi ovu radionicu.

Dok je pripremala bubnjeve za učesnice, rekla mi je da joj je uvek malo neprijatno jer će mnogi ljudi da je pitaju kad je budu videli u medijima šta će ona tamo. Izgleda da je pojavljivanje za podršku ženama još uvek tabu, zaključujem.

Ove godine za razliku od prethodnih, udaračkoj sekciji pridružila se i saksofonistkinja Tea, koja je ekonomistkinja i studentkinja master Studija roda. "Ja sam čula od drugarice za ovo i htela sam da učestvujem. Za ženska prava sam počela da se interesujem još od sedamneste godine, onda sam se sama trudila da naučim više o tome, pa sam posećivala feminističke sajtove."

Uskoro se ova grupa sprema za polazak ka Trgu Republike i dolazi Minja sa neobičnim biciklom koji ima instalirano ozvučenje.

- Ovo je bicikl koji je baš napravljen za potrebe protesta, za žene – rekla mi je Minja. Na telefon je prebacila feminističke pesme koje aktivistkinje vole, da bi ih puštala u pauzama skandiranja tokom protesta.

Aktivistkinje i aktivisti su se okupili u 14 časova na Trgu Republike, odakle su preko Tearizja pošli ulicom Kralja Milana ka Slaviji, gde su se zadržali ispred spomenika Dimitriju Tucoviću, čime su izrazili protest zbog zahteva da se on izmesti sa tog mesta.

"Za dostojanstven rad, a ne glad!", "Za pravdu" – bile su neke od parola koje su sa megafona uzvikivale Marija Perković i Staša Zajović, aktivistkinje Žena u crnom.

Ove godine, nekako svedenije i ozbiljnije je delovala masa koja je bila u protestnoj šetnji. Protest je završen u CZKD-u, gde je postavljena izložba poziva na osmomartovske marševe godinama u nazad.

- Možemo da vidimo da su to zahtevi koji se nisu značajno promenili, mi i dalje zahtevamo isto za žene, ista prava, za sve žene i onda se pitamo da li se nešto promenilo" – kaže Zoe Gudović iz Rekonstrukcije Ženski fond. "Mogu da kažem da tu ima dosta rupa, koje mi moramo da popunimo, ima mnogo posla da omogućimo ženama da se osećaju dostojanstveno, ali ipak smo nešto i uradile, uticale smo na to da se donesu zakoni koji će moći to da omoguće" - kaže Gudović.

Ako pogledamo statistike, nema mnogo mesta za optimizam:

- Zaposlenih žena u Srbiji ima za 16 odsto manje u odnosu na zaposlene muškarce (42 odsto, odnosno 58 odsto).

- Samozaposlenih među muškarcima ima dvostruko više nego među ženama (u starosnoj dobi od 15 do 64 godine 29 odsto muškaraca i 14 odsto žena).

- Žene se znatno ređe javljaju na poziciji nosioca gazdinstva nego muškarci. Na nivou cele Srbije, one su zastupljene među nosiocima gazdinstva sa 17,3 odsto, iako obavljaju u daleko većem procentu poljoprivredne aktivnosti na gazdinstvu.

- Žene su ređe zaposlene sa punim radnim vremenom u odnosu na muškarce a rade u proseku pet godina kraće od muškaraca.

Međutim, sunčan dan i mnogo lica, i mnogo novih lica, može da bude nešto zbog čega možemo ipak da se radujemo.

Na marš je došla i Ana Cvetković iz Petrovca na Mlavi, samo zbog marša, a posle se odmah vraća. Povela je sa sobom i dvogodišnjeg sina Vukana.

- Nisam mogla da ga ostavim, a morala sam da dođem na ovaj protest, jer je važno da nas je što više, i njega da povedem da odrasta uz to da je važno da se borimo za ljudska prava – kaže mi Ana.

- Ja sam završila obaveze u sudu, pa sam uhvatila kratku pauzu za ovaj marš, a onda se vraćam obavezama - rekla mi je Marjana Majstorović, advokat, pa se ispravlja – "advokatica" iz Beograda, koja je saznala za marš preko Fejsbuka. Ona nosi transparent sa prijateljicom, prosvetnom radnicom Dušom Vuković.

Gospođa Džana koja je godinama prisutna na raznim mirovnim protestima i protestima za ljudska prava mi kaže: "Došla sam jer ne sme da se ćuti. Moraju da nas vide, i mene staru, kako se borim za žene kojima je sve gore."

Pogledajte još fotografija sa današnjeg marša.