Otvoreno Savetovalište za decu žrtve nasilja u Nišu

Otvoreno Savetovalište za decu žrtve nasilja u Nišu

Prvo i jedino Savetovalište za decu u Republici Srbiji otvoreno je 8. septembra 2023. godine u Nišu, u okviru Sigurne kuće. Pored usluge Savetovališta, omogućena je i usluga SOS telefona, na koji će deca moći samostalno da prijave probleme i zatraže pomoć i podršku stručnih radnica i radnika.

Tom prilikom, direktorka sigurne kuće Niš, Sonja Šćekić, pozdravila je prisutne i zahvalila se na podršci svima koji su dali doprinos realizovanju ideje savetovališta za decu, ali i onima koji pružaju podršku Sigurnoj kući svih ovih godina. Imajući u vidu motiv pokretanja Savetovališta za decu, direktorka Šćekić je istakla da ovo otvaranje nije veseo događaj, već skroman čin predstavljanja ove preko potrebne usluge i slanja poruke deci da nisu sama. Baletska grupa dece, koja su kroz svoju igru predstavila borbu dobra i zla, simbolično je dala svoj doprinos pokretanju ove usluge. 

Foto: Sigurna kuća Niš

Iako je otvoreno u sklopu Sigurne kuće za žene sa iskustvom nasilja, savetovalište za decu ogradom je odvojeno od sigurne kuće i obezbeđen je poseban ulaz. “Pored specijalno opremljenog prostora, sastavni i neodvojivi deo, odnosno resurs bez koga Savetovalište ne bi moglo ni da postoji, jesu stručni radnici sa iskustvom u radu sa decom, koji će za decu kojoj bude bila potrebna pomoć i podrška biti na raspolaganju svakodnevno”, naglasila je direktorka Šćekić.

Foto: Sigurna kuća Niš

Otvaranju su prisustvovali i predstavnici lokalnih institucija, članovi Mreže protiv nasilja u Nišu, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miomir Đorđević, kao i zamenica gradonačelnice Niša, Dušica Davidović. Ispred Udruženja “Atina”, otvaranju Savetovališta za decu u Nišu prisustvovala je stručna radnica Bojana Nakić. Skromni doprinos ovom  koraku u podršci i zaštiti dece pružen je preko projekta “Podrška prihvatilištima za žene žrtve nasilja u Srbiji u obezbeđivanju veće sigurnosti i unapređivanju kvaliteta rada” koji je “Atina” tokom 2023. godine sprovodila u saradnji sa pet sigurnih kuća i to iz Kragujevca, Niša, Leskovca, Vranja i Priboja, a uz podršku agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), i finansijsku potporu ambasade Velike Britanije u Beogradu. Jedan deo rada na ovom projektu bio je usmeren na adaptaciju i rekonstrukciju sigurnih kuća, u okviru kojeg je deo sredstava opredeljen za adaptaciju postojećeg prostora u Sigurnoj kući Niš, u cilju povećanja bezbednosti i sigurnosti žena i dece koja tamo borave, ali ujedno je i doprineo i razvoju usluge Savetovališta za decu žrtve nasilja u Nišu.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Sigurnost žena i devojčica u Srbiji”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a uz podršku Britanske ambasade u Beogradu. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women i Britanske ambasade.