Ove seksističke “za nju” olovke su iznervirale ljude

Lanac britanskih prodavnica “Džon Luis” povukao je liniju olovaka iz prodaje, nakon što su se mušterije žalile da podstiču stereotipe o ženama.

Zahtev da se ove olovke uklone iz prodavnica potekao je od novinarke Hane Danlivi, koja je kritikovala Džon Luis lanac u otvorenom pismu objavljenom u Standard Issue magazinu. Danlivijeva je napisala:

"Dragi Džone Luise, Hvala ti neizmerno za novu liniju olovaka dizajniranih posebno za žene, koja se prodaje u tvom ogranku u Kembridžu. Još uvek nisam imala priliku da ih kupim, jer smatram da bi prvo trebalo da potražim saglasnost svog muža, a njega nažalost tek treba da upoznam".

Kasnije je dodala: "Zaista, ako ste se uputili na važan sastanak, ništa ne govori ‘poštuj me’ više od roze olovke na kojoj su ispisane reči Žena gazda. Samo se nadam da niko neće napraviti grešku i poneti olovku ‘Kupi cipele!’ na sastanak, i morati da ga napusti da bi otišao u kupovinu. Zamisli to! Ali, ozbiljno, žene vole cipele, zar ne? I štras, i nakit i miris ruža. Čudo je da uopšte nešto stignemo da završimo.

Lea Hejden se uključila u debatu napisavši na Facebook stranici prodavnice: “Hvala ti, Džone Luise, što si kreirao olovke koje konačno mogu da uzmem u svoje nežne, ženske šake.”“O, stani! Ovo nije prva polovina 19. veka. Sada je 2015. godina, i mislila sam da su žene počele da dostižu ravnopravnost u mnogim stvarima. Očigledno, pribor za pisanje nije jedna od “Neizmerno me je razočarao brend kojem sam obično verna, i kojem sam ranije bila partner.”

Međutim, neki kupci brane brend, a Sara Dagers je na Twitteru napisala: “O, bože, zamislite da postoje devojke koje vole štras, cipele, i koje su zapravo devojke! Užas, užas.”

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde: http://viralwomen.com/post/these_sexist_pink_for_her_pencils_are_pissing...