Pet važnih stvari koje niste znali o dečijim brakovima

 1. Broj dečijih brakova je zapanjujuć.
  U zemljama u razvoju, osim Kine, jedna od svake tri žene, koje su sada starosti 20-24 godine, bila je udata pre nego što je napunila 18 godina. SVAKOGA DANA, SKORO 39.000 DEVOJAKA MLAĐIH OD 18 GODINA STUPA U BRAK, TO JE JEDNA NA SVAKE 2 SEKUNDE. I više nego dovoljno da se napuni Fenvej Park, gde igraju Red Sox-i iz Bostona. Svakoga dana.
 2. Nisu u pitanju samo deca neveste. Radi se i o deci mladoženjama takođe.
  U NEKIM ZEMLJAMA, POPUT NEPALA, DEČAKE ŽENE VEĆ SA 5 GODINA. Dečacima se takođe uskraćuje pravo izbora sa kim žele da se venčaju, i često moraju da napuste školu kako bi preuzeli uloge odraslih.
 3. Ponekad je uzrok dečijih brakova novac.
  Kako devojka odrasta, troškovi njenog miraza - novčanog iznosa koji porodica neveste daje porodici mladoženje - obično rastu, kao i troškovi školovanja i izdržavanja. RODITELJI RANO UDAJU ĆERKE KAKO BI MIRAZ OSTAO NIZAK, I KAKO NE BI MORALI DA IH IZDRŽAVAJU.
 4. Dečiji brak nije samo problem zemalja u razvoju.
  To se dešava u svakom većem regionu i svim regionima širom sveta . U SAD, većina država postavila je 18 godina kao minimalnu starost za brak. ALI MISISIPI DOZVOLJAVA BRAK DEVOJČICAMA SA 15 I DEČACIMA SA 17 GODINA, I U BILO KOM UZRASTU UZ SAGLASNOST RODITELJA. U MASAČUSETSU, DEVOJČICE MOGU DA SE UDAJU SA 12, A DEČACI SA 14 GODINA UZ SAGLASNOST RODITELJA.
 5. Moguće je promeniti kulturne norme koje se tiču dečijeg braka.
  CARE se fokusira na pronalaženje rešenja unutar zajednice, koja bi promenila percepciju vrednosti devojčica i povećala mogućnosti za sve - devojčice, dečake, muškarce i žene. U JEDNOM PROJEKTU U ETIOPIJI, ZAJEDNICA JE SPREČILA NAJMANJE 180 DEČIJIH BRAKOVA, I POČELA DA PREOKREĆE PLIMU PROTIV OVE PRAKSE.

ZAUSTAVITE DEČIJE BRAKOVE, VREDNUJTE DEVOJČICE, RADITE SA PORODICAMA I NAĐITE REŠENJA UNUTAR ZAJEDNICE.

Promo materijal organizacije Care za NVO Atina prevela Marija Pantelić.