Predstavnice UG Atine na Drugom fudbalskom festivalu za devojčice

2. Girls Football Festival
Beč, 13 - 15.7.2018.

Od 13-15. jula 2018. po drugi put održan je fudbalski festival za devojčice u Beču. U okviru projekta „Football Zajedno – Promovisanje jednakosti i anti-disriminacije kroz fudbal“ („Football Zajedno“) sastale su se igračice iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Austrije da se ciljem kulturne razmene, druženja i aktiviranjem kroz sportske aktivnosti. 


Učešće na događaju uzeli su fudalski klub Respekt Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Radnik Bumerang iz Bijeljine (Republika Srpska), FK OBILIC HERCEG NOVI iz Crne Gore i udruženje građana Atina iz Beograda, Srbija. 

Iz Austrije su se takmičili ženski timovi „Fudbal bez granica, klub FC Zukunft Wien („Budućnost Beč“) i udruženje LOGIN. Prioritet festivala nije ležao na donošenju sportskih rezultata, već na druženju, upoznavanju, razmeni i prevazilaženju predrasuda. Ekipe su bile mešovite, učešće su uzele igračice iz profesionalnih fubalskih klubova, tako i neformalnih fudbalskih projekata i inicijativa. 

Etničke različitosti nisu omele preko stotinu učesnica, njihovih trenera/trenerica i pratilaca da provedu tri programom ispunjena dana u Beču. 

Program festivala činili su zajednički treninzi, obilazak grada, javno gledanje finalne utakmice u okviru Svetskog prvenstva u fudbalu između Hrvatske i Francuske, te bogati okvirni program povodom ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji. U radionicama devojčice su imale mogućnost da se bave temama poput seksizma, nacionalizma, rodne ravnopravnosti, respekta i fer igre. 

Fokus festivala bila je omladinska razmena, isprobavanje novih metode treniranja, i –kao najbitnije– ideja da se druženjem i sklapanjem novih kontakata mogu prevazići predrasude, a ljubav prema sportu bio je spajajući element učesnica.

Cilj organizatora ovog festivala je promovisanje povezivanja i sloge među igračicama te da se pokaže da su raznovrsnost timova i igračica način na koji se – i preko nacionalnih granica – može boriti protiv nacionalizma i diskriminacije. Fudbalski festival devojčica isto tako želi da osnaž i i istakne devojčice i žene u fudbalu, jer u sportu se suočavamo – pored problema vezanim za rasizam – i sa seksizmom, homofobijom i diskriminacijom. 

Fudbalski festival za devojčice (Girls Football Festival) je deo projekta Football Zajedno. Koncepciju, planiranje i sprovođenje preuzela je fairplay inicijativa na Bečkom institute za međunarodni dijalog i saradnju (VIDC). Fudbalski festival je podržan sa strane Grada Beča, ADA (Austrijske  asocijacija za razvoj), fudbalaskog saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u okviru UEFA HatTrick programa. 

Članice tima Atina ostvarile su veliki uspeh na polju međusobnog upoznavanja i zbližavanja, ostvarivanja odnosa i kontakata sa predstavnicama i igračicama iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Austrije, kulturološke razmene, stekle iskustva iz oblasti sporta i fudbala, imale prilike da razgovaraju sa svojim vršnjakinjama na teme diskriminacije, rodne ravnopravnosti, rodnih uloga i fer igre.