Prostitucija u Francuskoj: Poslanici izglasali plaćanje za seks nezakonitim

Procenjuje se da u Francuskoj ima između 30.000 i 40.000 seksualnih radnica. Fotografija: AP

Francuski poslanici usvojili su zakon kojim je kupovina seksa postala ilegalna, i nameće kazne koje se kreću do 3.750 eura (3.027 funti, 4.274 dolara) za one koji kupuju seksualne radnje.

Osuđeni bi morali da pohađaju i časove na kojima uče o okolnostima sa kojima se prostitutke suočavaju.

Bilo je potrebno više od dve godine da se usvoji kontroverzni zakon zbog neslaganja dva doma parlamenta povodom ovog pitanja.

Grupa seksualnih radnica je protestovala protiv zakona tokom finalne debate.

Demonstrantkinje ispred parlamenta u Parizu, kojih je bilo oko 60, nosile su banere, a na jednom je pisalo: “Nemojte me oslobađati, sama ću se brinuti za sebe”.

Članovi sindikata seksualnih radnika Strass kažu da će ovaj zakon uticati na egzistenciju francuskih seksualnih radnika, kojih po procenama ima između 30.000 i 40.000.

Švedska je bila prva država koja je kriminalizovala one koji plaćaju za seks, umesto prostitutki, usvajanjem zakona 1999. godine. I druge države su od tada usvojile takozvani “nordijski model”: Norveška 2008. godine, Island 2009. godine, i Severna Irska 2014. godine. Ranije ove godine, Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se pozivaju sve države na kontinentu da usvoje ovaj zakon.

Ali, mnoge grupe upozoravaju da ovaj model čini seksualni rad još opasnijim.

Ketrin Stivens, aktivistkinja Međunarodne unije seksualnih radnika, sa sedištem u Velikoj Britaniji, takođe seksualna radnica, kaže da će kriminalizacija primorati one koji su u ovoj industriji da “prihvataju mušterije koje prikrivaju svoj identitet, što će koristiti osobama koje žele da počine nasilje”.

Stivensova je rekla za BBC da kriminalizovanje onih koji žele da kupe seks manje verovatnom čini situaciju u kojoj će oni prijaviti zabrinutost za dobrobit seksualnog radnika.

“Imali smo slučajeve gde su mušterije pomagale nekome da pobegne iz situacija prinude... Kriminalizacija mušterija aktivno radi protiv toga, obeshrabruje njihovo istupanje. Moramo da stvorimo situaciju u kojoj je lako prijaviti štetu, nasilje i prinudu. Kriminalizovanje prostora, bordela, ili mušterija apsolutno radi protiv toga.”

Amnesty International kaže da zakoni protiv kupovine seksa “znače da seksualni radnici moraju više da rizikuju kako bi zaštitili kupce od policije”. Ova organizacija kaže da su seksualni radnici preneli da im često traže da se sa mušterijama sastaju u njihovim kućama, kako bi im pomogli da izbegnu policiju, umesto da se sreću na bezbednijim mestima.

Pristalice zakona tvrde da on povećava bezbednost. An-Sesil Mailfer, predsednica Ženske Fondacije u Francuskoj, koja pruža podršku organizacijama za prava žena, kaže da će seksualni radnici lakše moći da traže policijsku zaštitu, ukoliko im je potrebna.

Ona je rekla za BBC: “Mi pružamo prostitutki novi alat uz pomoć kojeg će odbraniti i zaštititi sebe. Ukoliko ne žele to da urade, onda ne moraju da pozovu policiju. Ali, ukoliko se nešto dogodi, ukoliko je mušterija nasilna, ukoliko se bilo šta loše desi, sada je zakon na njihovoj strani”

Ovaj zakon će omogućiti stranim prostitutkama da lakše dobiju privremeni boravak u Francuskoj ukoliko pristanu da nađu poslove van prostitucije, kaže poslanik socijalista, Mod Olivije, koji je i predložio zakon.

On je rekao za Associated Press: “Najvažniji aspekt ovog zakona je taj što će pratiti prostitutke i obezbediti im lične isprave, jer znamo da su 85% prostitutki ovde žrtve trgovine ljudima”.

Zakon je usvojen konačnim glasanjem u donjem domu parlamenta sa 64 glasa za, 12 protiv, i 11 uzdržanih. Zamenio je zakon iz 2003. godine, koji je kažnjavao seksualne radnike za podstrekivanje.

Sama prostitucija nije krivično delo u Francuskoj, ali podvođenje, trgovina ljudima, bordeli i kupovina seksa od maloletnika već su protiv zakona.

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.bbc.com/news/world-europe-35982929