Protestna šetnja "Ugasi mrak"

Grupa nevladinih organizacija večeras je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, organizovala protestnu šetnju u centru Beograda, kako bi državnim institucijama ukazala na neophodnost obezbeđivanje istog nivo ljudskih prava svim građanima.

U mirnoj šetnji, koju su obezbeđivale jake policijske snage, učestvali su aktivisti sedam nevladinih oprganizacija, koji su nosili transparente "Ugasi mrak" , "Protiv fašizma", "Lezbejka je srećna žena", "Isterali su me iz kuće", "Prepoznaj i prijavi delo trgovine ljudima"...

Uz zastave duginih boja koje simbolizuju pripadnost LGBT populaciju, učesnici šetnje krenuli su ispred Pionirskog parka do Doma omladine, gde je otvorena izložba radova korisnika programa tih organizacija.

Tokom šetnje, koju su organizatori nazvali "protesni maraš", saobraćaj je bio u pojedinim ulicama delimično obustavljen, ali nije bilo nikakvih incidenata, osim pojedinačnih negodovanja građana.

Ispred Doma omladine učesnici šetnje simbolično su zapalili sveće u lila balonima i pustili ih u vazduh, kako bi i na taj način ukazali na neophodnost obezbeđivanja poštovanja ljudskih prava svih građana.

Šetnju su organizovali nevladine organizacije "Atina", Centar za integraciju mladih, organizacija za lezbejska ljudska prava "Labris", Regionalni centar za manjine, Udruženje studenata sa hendikepom, Udruženje "Prostor" i "Žene u crnom".

Među okupljeniam je bio i predstavnika Komiteta za ljudska prava Milan Antonijević, koji je podržao okupljene, uz ocenu da je dobro da se nadležnima i na taj način skrene pažnja na neophodnost poštovanja ljudskih prava.

Protest je trebalo da počne ispred zgrade Predsedništva, ali je, kako su rekli učesnici, policija odlučila da ih iz bezbednosnih razloga pomeri na drugu stranu Pionirskog parka, jer su u isto vreme u centru grada protestvovale i desničarske organizacije.